x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie - Romanii, motiv de polemici

Marea Britanie - Romanii, motiv de polemici

de Ana Ilie    |    21 Aug 2006   •   00:00
Marea Britanie - Romanii, motiv de polemici

Britanicii s-au saturat de imigrantii romani si numai gandul ca, o data cu integrarea Romaniei si Bulgariei in 2007 in Uniunea Europeana, vor fi invadati de un nou val de persoane in cautare de slujbe, ii face sa se cutremure.

In timp ce presa britanica vuieste deja de mai multe zile pe tema valului de imigranti din Romania si Bulgaria pe care Marea Britanie va trebui sa il asimileze cumva, opozitia de la Londra a luat problema in propriile maini, cerand Executivului sa limiteze accesul pe piata muncii a muncitorilor provenind din aceste tari. Potrivit editiei electronice a saptamanalului The Observer, apelul a fost facut de Damian Green, care este ministru al Imigratiei in "cabinetul din umbra" al conservatorilor. Green a subliniat ca ministrii trebuie sa "traga invatamintele" de rigoare dupa ce au subestimat cu mult impactul sosirii in Marea Britanie a zecilor de mii de polonezi dupa aderarea tarii lor la UE, in 2004. Green sustine ca guvernul ar trebui sa impuna Romaniei si Bulgariei conditii similare cu cele adoptate de celelalte tari europene cand Polonia si alte tari est-europene au devenit membre UE. "Controland numarul lor, putem face viata mai buna pentru toata lumea", a spus Green. "Nu numai ca ne vom asigura ca serviciile publice si infrastructura de cazare pot face fata, dar vom evita ca oamenii sa vina aici ca sa cada prada unei vieti mizerabile", a enumerat Green avantajele masurilor propuse de conservatori.

Chestiunea nu este pe deplin lamurita nici chiar in sanul Guvernului, unde parerile sunt impartite. Ministrul de Interne, John Reid, si cel al Muncii si Pensiilor, John Hutton, sunt in favoarea unei inchideri temporare a pietii muncii, in timp ce ministrul pentru Afaceri Europene, Geoff Hoon, crede ca impunerea unor cote ar putea fi interpretata ca o incalcare a promisiunilor facute de Marea Britanie fostelor state comuniste.

In contrast cu majoritatea presei din Marea Britanie, cotidianul The Guardian ne ia apararea. Publicatia considera ca argumentul potrivit caruia polonezii si, pe viitor, romanii sau bulgarii iau locurile de munca ale localnicilor britanici, este primitiv. The Guardian respinge si ideea unui aflux masiv de romani si bulgari, in cazul deschiderii pietei muncii dupa 2007.

"BUCUROSI DE OASPETI"
Pana una-alta, britanicii au mare nevoie de muncitorii romani, pentru lucrarile de constructie a satului olimpic care va gazdui Olimpiada din 2012 de la Londra, potrivit Daily Mail. Agentiile din Bucuresti au alcatuit liste cu muncitori care doresc sa inceapa o viata noua in Marea Britanie, dupa aderarea la UE. O companie din Bucuresti a anuntat ca a contactat autoritatea britanica de gestionare a lucrarilor pentru Olimpiada, oferind intre 10.000 si 20.000 de muncitori. Daily Mail il citeaza pe directorul unei firme de recrutare, care afirma ca un muncitor calificat in constructii poate obtine 8 lire pe ora, in timp ce un muncitor necalificat 6,5 lire, desi un britanic ar obtine 15 lire pe ora pentru aceeasi activitate.
×
Subiecte în articol: externe marea Marea Britanie britanie