Marea Britanie intenţionează să devină prima ţară din lume care să permită crearea copiilor cu material genetic provenit de la trei persoane. Procedura, care are scopul de a elimina bolile ereditare pe care un copil cu material genetic de la două persoane le-ar moşteni, a primit undă verde din partea Guvernului.
Până la sfârşitul acestui an, guvernul britanic va reglementa procedura, urmând ca aceasta să fie disponibilă în doi ani.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, această procedură poate elimina boli debilitante sau chiar fatale provocate de moştenirea unor mitocondii defecte de la mamă la copil.
Mitocondriile, corpusculi din interiorul celulei care generează energie, sunt transmise de la mamă la copil. Se estimează că unul din 6.500 de copii moşteneşte mitocondrii defecte, o situaţie care duce la anemie, orbire, boli cardiace sau chiar moarte.
Procedura vizată de guvernul britanic prevede eliminarea mitocondiilor defecte din embrion şi înlocuirea lor cu unele sănătoase de la o a treia persoană. Astfel, copilul rezultat va avea nu doar material genetic de la părinţii săi, ci şi de la o altă femeie, chiar dacă într-o proporţie minusculă (20.000 de gene provenite de la părinţi şi 37 de gene provenite de la o a treia persoană).
Potrivit proiecţiilor guvernului britanic, aproximativ 10 cupluri pe an vor beneficia de un astfel de tratament.
Decizia guvernului, susţinută de mediile academice din Marea Britanie, a primit şi critici din partea ONG-ului "Human Genetics Alert", care atrage atenţia că această procedură ar putea fi primul pas către eugenie.
"Este un dezastru faptul că această decizie depăşeşte graniţa ce va duce, într-un final, către eugenie, către o piaţă de proiectare a copiilor în laborator", a declarat preşedintele ONG-ului, David King.
Profesorul Doug Turnbull, directorul unui institut de cercetare a bolilor miticondriene de la Universitatea Newcastle, spune însă că decizia guvernului este o veste bună pentru multe mame.
"Este o veste excelentă pentru familiile cu boli ale mitocondriilor. Femeile care poartă această boală vor avea ocazia de a face copii sănătoşi".