Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a prezentat "Sinergia Mării Negre", o iniţiativă regională menită a intări cooperarea statelor riverane Mării Negre şi a influenţa creşterea economică şi democratizarea regiunii.
Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a prezentat "Sinergia Mării Negre", o iniţiativă regională menită a intări cooperarea statelor riverane Mării Negre şi a influenţa creşterea economică şi democratizarea regiunii. "O dată cu integrarea Romăniei şi Bulgariei, UE a devenit parte a regiunii Mării Negre", admitea, in urmă cu căteva luni, comisarul european pentru Relaţii externe şi bună vecinătate, Benita Ferrero-Waldner. In prezent, UE derulează trei iniţiative de cooperare in regiunea Mării Negre: procesul de preaderare in cazul Turciei, politica europeană de vecinatăte cu cinci state est-europene şi parteneriatul strategic cu Rusia. "Situaţia actuală din regiunea Mării Negre se poate caracteriza printr-o expresie cheie: «oportunităţi noi intr-un context reinnoit»", considera europarlamentarul romăn Roberta Anastase, raportor pe marginea Cooperării regionale la Marea Neagră. Raportul va fi votat in Parlamentul European in decembrie.
PRIORITĂŢI. Principalele obiective ale iniţiativei sunt asigurarea securităţii in regiune, asigurarea unei dezvoltări democratice ireversibile, cooperarea in domeniul energetic, al transporturilor şi al mediului, cooperarea comercială şi economică, precum şi cooperarea in domenii ca educaţia sau cercetarea.
Majoritatea analiştilor care au luat parte la dezbateri au arătat cu degetul către Rusia, receptată ca principalul factor destabilizator din regiune, deoarece se află in umbra conflictelor ingheţate, cum ar fi cele din Oseţia, Nagorno-Karabah sau Transnistria. "Rusia lui Putin nu mai este la fel de cooperantă ca Rusia lui Elţin", remarca expertul bulgar Krassimir Nikolov. Experţii prezenţi la dezbatere au remarcat influenţa nefastă pe care conflictele ingheţate o au asupra regiunii. "Unele zone de conflict ingheţat se apropie de autarhii criminale", remarca analistul Vladimir Shopov. (George Daniel Ripă, Brulxelles)