Trecerea lui Marian Lupu, fost preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, de la Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) la Partidul Democrat din Moldova (PDM), în luna mai, a fost decisivă. Marian Lupu a adus pentru PDM aproape 10 procente, în mai puţin de trei luni.
Creşterea sa a fost fulgerătoare, iar dacă facem o comparaţie a rezultatelor din 5 aprilie, faţă de cele parţiale din 29 iulie, vedem că dintr-un partid care nu trecea de pragul electoral de 5%, PDM-ul a ajuns la 12,61%. Voturile "furate" de către PDM nu sunt numai de la comunişti, aşa cum se spune. Până la urmă PCRM-ul a pierdut doar circa 4 procente faţă de scrutinul din aprilie.
În schimb, de suferit au mai avut PSD-ul şi PPCD-ul. Dacă primul este partidul lui Dumitru Braghiş şi a lui Vasile Tarlev, numit şi partidul celor doi foşti premieri, PPCD-ul este partidul lui Iurie Roşca, liderul care a întors armele, la un moment dat, împotriva opoziţiei şi s-a aliat cu comuniştii. Dintre partidele de centru-dreapta, care au avut programe asemănătoare, pro-democrate şi pro-europene, numai Alianţa "Moldova Noastră" (AMN) a pierdut voturi faţă de aprilie 2009.
Cum a câştigat Marian Lupu 10 procente este greu de explicat. Fostul lider comunist a fost acuzat în timpul campaniei electorale de către democraţi că s-a prefăcut că schimbă macazul special pentru a ştirbi din voturile acordate de către moldoveni pentru democraţie. Acum, însă, partidele de centru-dreapta se află în postura în care trebuie să îşi retragă declaraţiile şi să îl curteze pe Marian Lupu, pentru a putea avea suficiente mandate pentru a alege preşedintele.
Cele trei partide de opoziţie - PLDM, PL şi AMN - au obţinut, conform rezultatelor parţiale furnizate de către Comisia Electorală Centrală, 43 de mandate faţă de 41 în Parlamentul ales la 5 aprilie, iar PDM a depăşit de data aceasta pragul electoral, adunând 13 mandate. Comuniştii, în schimb, au 48 de mandate. Pentru majoritatea este nevoie însă 61 de mandate.
În plin proces de negociere, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, şi preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, se duelează în declaraţii. Voronin a declarat, miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că "Lupu s-a căsătorit cu Partidul Democrat. Urmăriţi cu atenţie ce va urma. Ar trebui să-l urmăriţi mai atent pe Dumitru Diacov şi să nu-l subapreciaţi. El ştie ce face. Şi bine face!".
Dumitru Diacov, în schimb, a precizat pentru Unimedia.md că: "Îi place să facă glume şi deseori este vizat Diacov. Cred că are o problemă. Dacă a dorit să dea de înţeles că ar fi existat un scenariu coordonat din timp, precizez că nu am discutat cu Voronin despre aşa ceva. Pe parcursul campaniei am declarat că vrem o alternativă la guvernare. Acum repetăm că dorim să facem acest lucru!".
Despre negocierile dintre partide, pentru a ajunge la un consens în privinţa alegerii şefului statului de către noul Parlament, Diacov a precizat că optează ca negocierile respective să fie organizate în prezenţa presei.
Partide Alegeri 5 aprilie Alegeri 29 iulie
PSD 3,7% 1,87%
PL 13,13% 14,36%
AMN 9,77% 7,37%
PPCD 3,07% 1,915
PCRM 49,48% 45,07%
PLDM 12,43% 16,39%
PDM 2,97% 12,61%
Sursa: www.alegeri.md
2.704.103 prezenţă la vot în aprilie