x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marile puteri investesc tot mai mulți bani în dezvoltarea arsenalului nuclear

Marile puteri investesc tot mai mulți bani în dezvoltarea arsenalului nuclear

14 Iun 2022   •   17:40
Marile puteri investesc tot mai mulți bani în dezvoltarea arsenalului nuclear

Cheltuielile pentru modernizarea arsenalului nuclear au crescut cu circa 9% în anul 2021, ajungând la circa 82,4 miliarde de dolari, arată un raport al Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), citat de AFP.

SUA au cheltuit 44,2 miliarde de dolari anul trecut pentru programul nuclear, cu 12,7% mai mult față de 2020.

China a alocat 11,7 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 10,4% raportat la perioada precedentă. 

Rusia a investit 8,6 miliarde de dolari în cursul anului 2021 pentru armamentul nuclear, Marea Britanie 6,8 miliarde de dolari, Franța 5,9 miliarde de dolari. Totodată, India și-a redus cheltuielile la 2,3 miliarde de dolari anul trecut, față de 2,5 miliarde de dolari în 2020, iar Pakistanul le-a crescut la 1,1 miliarde de dolari în 2021, față de un miliard de dolari în intervalul precedent.

Isaelul a alocat 1,2 miliarde de dolari în 2021, la fel ca în anul precedent, deși nu recunoaște oficial că deține arme nucleare. 

Coreea de Nord a investit 642 de milioane de dolari anul trecut, în scădere față de 700 de milioane de dolari în 2020.

În total, au fost investiți 30,2 miliarde de dolari pentru încheierea de noi contracte cu companiile private pentru modernizarea arsenalelor nucleare ale marilor puteri. Respectivele companii private au achiziționat servicii ale centrelor de reflecţie şi grupurilor de presiune pentru a apăra utilitatea armelor nucleare.

"Acest raport arată că armele nucleare nu servesc la nimic. Ţările cu arme nucleare au cheltuit cu 6,5 miliarde de dolari mai mult în 2021 şi nu au fost capabile să oprească o putere nucleară să declanşeze un război în Europa. De aceea avem nevoie de dezarmare nucleară multilaterală mai mult ca niciodată", spune Alicia Sanders-Zakre, coordonator de cercetare la ICAN, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

 

×
Subiecte în articol: arsenal nuclear