Marina chineză este pe punctul de a-și dubla dimensiunea față de forțele navale militare ale Statelor Unite, până în 2030, iar acest lucru amenință interesele americane, atât în zona Asia-Pacific, cât și în întreaga lume. Avertismentul, care a îngrozit clasa politică de la Washington, a fost făcut de un expert al armatei americane, în timpul unei audieri susținute în fața Congresului SUA. Până în 2050, China intenționează să devină prima putere militară a lumii.
„Viitoarea structură a Marinei chineze va număra aproximativ 550 de vase de război și submarine, până în 2030. Asta înseamnă de două ori actuala dimensiune a Marinei SUA”, a declarat James Fanell, căpitan în rezervă în forțele navale americane, în timpul unei audieri susținute în fața membrilor Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, scrie site-ul „Breitbart”. „În consecință, este clar că Marina americană se află într-un mare pericol. Pur și simplu, nu suntem dimensionați și dotați adecvat pentru a ne îndeplini angajamentele de securitate în zona Asia-Pacific și, cu atât mai mult, în întreaga lume”, a avertizat Fanell, fost director de informații și spionaj pentru operațiunile Flotei americane din Pacific. El a mai precizat că, în momentul de față, forțele maritime chineze numără aproximativ 400 de nave de luptă, dintre care cel puțin 330 de vase de suprafață și 66 de submarine. De cealaltă parte, spune Fanell, Marina americană numără în prezent 283 de nave, dintre care 211 vase de suprafață și 72 de submarine. Mai mult, intenția declarată a Marinei SUA de a-și mări numărul de vase la 355, până în 2030, a declanșat dezbateri aprinse la Washington.
China, prima putere militară
Alături de alți experți militari care au participat la audiere, Fanell susține că impulsul dat de Beijing forțelor sale navale este numai o parte dintr-un plan de anvergură al Chinei, care dorește să devină prima putere militară a lumii, până în 2050. Acest plan nu implică doar alungarea SUA din Asia, ci și extinderea influenței internaționale a Chinei. „Până acum, China s-a bazat pe puterea sa economică pentru a influența vecinătatea apropiată. Forțele navale chineze încep să-și mărească însă raza de acțiune, pentru a proteja interesele crescânde ale Chinei”, a afirmat un alt expert citat de „Breitbart”. Expansiunea navală chineză a modificat deja dramatic balanța strategică de putere în regiune și amenință să propage același efect în lumea întreagă. Potrivit experților, până în 2030, China ar putea deține primul grup naval de portavioane care funcționează în totalitate pe bază nucleară, extinzând astfel spectaculos raza de acțiune a armatei chineze.
De asemenea, China își dezvoltă un amplu proiect amfibiu, construind vase de război extrem de eficiente în lupta pe mare și, în același timp, în debarcarea trupelor direct pe uscat, iar forțele navale ale țării vor fi reformate, ajungând la 100.000 de oameni.
„În momentul de față, forțele noastre navale nu pot purta un război pe mare. Ne-am pregătit 30 de ani doar pentru războaie terestre, în Afganistan, în Irak și în Siria”.
James Fanell