x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen cântă prohodul Europei și anunță FREXIT

Marine Le Pen cântă prohodul Europei și anunță FREXIT

de Şerban Mihăilă    |    16 Sep 2016   •   18:33
Marine Le Pen cântă prohodul Europei și anunță FREXIT
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Cu două zile înaintea summitului UE de la Bratislava, Marine Le Pen, lidera Frontului Național, formațiune politică franceză de extremă dreaptă, a dat o lovitură dură Uniunii Europene, promițând că va organiza un referendum asupra unei eventuale desprinderi a Franței din blocul comunitar, în cazul în care va ieși președinte.

Marine Le Pen a lansat avertismentul la adresa unității europene, după ce a caracterizat drept „insipid” și „eronat” discursul privind starea Uniunii, rostit miercuri, în plenul Parlamentului European, de către Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.  Europarlamentarul francez, citat de publicația „Daily Express”, a adăugat, miercuri, că Juncker nu este atent la doleanțele membrilor UE. „Ei bine, domnule Juncker, foarte rar mi-a fost dat să asist la un discurs atât de insipid și eronat. Seamănă, în principiu, cu o înmormântare a Uniunii Europene, cu excepția unui moment de umor, de bună calitate, când ați spus că sunteți eroul combaterii optimizării fiscale pentru multinaționale”, a adăugat Le Pen. „Nu ați fost însă atent la ambițiile cetățenilor UE, care doresc să-și redobândească suveranitatea și independența (…) BREXIT a distrus un tabu. Britanicii ne-au arătat că putem părăsi UE, ieșind mai bine în urma acestei alegeri. Viziunile catastrofice au fost o minciună. Marea Britanie o duce destul de bine, iar șocul pe care l-ați dorit s-a transformat în încredere”, a spus ea.

 

V-ați arătat disprețul față de referendum, așa că nu văd de ce anume ne apărați. De libertate? Marine Le Pen

Candidații dreptei, favoriți în Franța

În toate scenariile prezentate ieri de un sondaj de opinie, candidata Frontului Național, Marine Le Pen, și, în general, reprezentanții dreptei (fie Alain Juppe, fie Nicolas Sarkozy sau Bruno Le Maire) ar accede în turul doi, în cazul în care scrutinul prezidențial din Franța, programat pentru 2017, ar avea loc astăzi. Francois Hollande și toți candidații stângii ar fi eliminați din primul tur, arată sondajul realizat de BVA pentru presa regională și Orange. Această anchetă a testat opt scenarii ale intențiilor de vot cu diferiți candidați ai stângii și dreptei. Euroscepticismul a crescut simțitor în Franța, în ultimii ani. Într-un alt sondaj, realizat chiar înainte de BREXIT, 61 la sută dintre francezii intervievați vedeau Bruxellesul într-o lumină nefavorabilă. Preferința față de formațiunile de dreapta a devenit tot mai mare, după ce, în urma valului de imigranți care a cuprins Europa, o serie de atentate islamiste au lovit teritoriul Franței.

"Deși o regretăm, respectăm decizia Marii Britanii. UE nu este însă amenințată, în existența sa, de această decizie", a spus Juncker, în fața Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. El a avertizat că următoarele 12 luni sunt cruciale „pentru a face Europa mai bună”. „Mult prea des, interesele naționale sunt aduse înaintea noastră”, a precizat președintele Comisiei Europene. Astăzi, la Bratislava, încep lucrările reuniunii speciale a UE, consacrată relansării Uniunii Europene, după BREXIT.

×