x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen cere referendum pentru ieşirea Franţei din Uniunea Europeană

Marine Le Pen cere referendum pentru ieşirea Franţei din Uniunea Europeană

03 Mar 2013   •   13:38
Marine Le Pen cere referendum pentru ieşirea Franţei din Uniunea Europeană

Preşedinta Frontului Naţional, partidul francez de extremă dreapta, Marine Le Pen i-a cerut "solemn" lui François Hollande organizarea un referendum în ianuarie 2014 privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

 
"Îi cer solemn preşedintelui Republicii să organizeze în ianuarie 2014 un referendum privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană", a propus Le Pen la încheierea unei reuniuni a Consiliului naţional al partidului pe care îl conduce.
 
"În ceea ce ne priveşte, noi vom cere să se voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană, cu excepţia situaţiei în care Guvernul francez ar deschide între timp negocieri solide şi ar obţine toate cele patru reforme de fond minimale", a declarat lidera extremei drepte.
 
Aceste patru reforme sunt o "revenire organizată la monedele naţionale", "dizolvarea spaţiului Schengen" de liberă circulaţie (din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE), "autorizarea patriotismului economic şi reindustrializarea cu protecţionismul frontierelor noastre", precum şi "prevalenţa din nou a dreptului naţional asupra dreptului european".
 
Dar, a considerat Le Pen, "noi nu credem că Guvernul vrea sau poate să obţină aceste rezultate şi credem că ieşirea din UE va fi în realitate singura soluţie posibilă, la fel de pozitivă pe cât de entuziasmantă".
 
Preşedinta FN a făcut de mai multe ori această propunere de referendum, fără a menţiona vreo dată, explicând vineri într-un interviu pentru Le Figaro că ea "va apăra acest plan de acţiune" cu ocazia alegerilor europene din 2014, respectiv după data la care cere organizarea acestui referendum.
 
"Dacă Guvernul refuză, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau împotriva ieşirii din UE", a anunţat Le Pen.
 
Potrivit ei, Franţa va fi în ianuarie 2014 la "răscruce de drumuri" în faţa "dispariţiei frontierelor", a "austerităţii" şi "dispariţiei tuturor protecţiilor".
 
Deputata europeană a subliniat în repetate rânduri pericolul reprezentat de "intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen fără vreo limită", care nu este încă realizată, mai multe ţări exprimându-şi reticenţele.

×