x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mark Zuckerberg recunoaște că Facebook a „ucis” povestea laptopului lui Hunter Biden

Mark Zuckerberg recunoaște că Facebook a „ucis” povestea laptopului lui Hunter Biden

de Şerban Mihăilă    |    28 Aug 2024   •   09:00
 Mark Zuckerberg recunoaște că Facebook a „ucis” povestea laptopului lui Hunter Biden

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a dezvăluit că Facebook a eliminat povestea laptopului lui Hunter Biden, după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) l-a avertizat asupra unei „potențiale operațiuni de dezinformare rusească”. El a recunoscut că „nu ar fi trebuit să retrogradez povestea”.

Într-o scrisoare adresată republicanului Jim Jordan, președintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților, Zuckerberg a scris că, după ce a fost avertizat de FBI cu privire la o posibilă „operațiune rusească de dezinformare”, menită să discrediteze familia președintelui Joe Biden înaintea alegerilor pentru Casa Albă din 2020, Facebook a decis să elimine un articol din „New York Post” pe marginea acestui subiect.

Ca răspuns la articolul despre „acuzații de corupție” la adresa familiei Biden, Facebook „a trimis acel articol verificatorilor de conținut” și l-a „retrogradat temporar”, a mărturisit Zuckerberg.

„FBI ne-a avertizat în privința unei posibile operațiuni de dezinformare rusească, despre familia Biden și compania ucraineană «Burisma», în perioada premergătoare alegerilor din 2020. În acea toamnă, când am văzut un articol din «New York Post», ce se referea la acuzații de corupție în care era implicată familia candidatului democrat la președinție de atunci, Joe Biden, am trimis acel articol verificatorilor de conținut pentru examinare și l-am retrogradat temporar în așteptarea unui răspuns”, a scris fondatorul Facebook.

„De atunci a devenit clar că reportajul nu a fost dezinformare rusească și, retrospectiv vorbind, nu ar fi trebuit să retrogradăm articolul”, a adăugat Zuckerberg

„Ne-am schimbat politicile și procesele pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla - de exemplu, nu mai retrogradăm temporar articolele din SUA, în așteptarea verificatorilor de conținut”, a mai scris el.

Mărturisirea șefului Meta vine după ce editorul politic al site-ului conservator „Breitbart”, Emma-Jo Morris, declarase în fața membrilor unei subcomisii a Camerei Reprezentanților, însărcinată cu monitorizarea guvernului federal, că FBI știa de faptul că laptopul lui Hunter Biden era real, înainte de decembrie 2019, cu mult înainte ca ea să fi publicat un articol despre acesta, în octombrie 2020.

Cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, cotidianul american conservator „New York Post” a publicat e-mailuri recuperate de pe un laptop al fiului actualului șef al Casei Albe, care ar fi dovedit că Hunter l-ar fi amestecat pe tatăl lui în afacerile sale, profitând de funcția de vicepreședinte al Americii deținută de Joe Biden la vremea respectivă. 

Informațiile recuperate din laptop ar demonstra că vicepreședintele de atunci al SUA ar fi folosit conturi private sau cu nume false pentru a-i trimite informații guvernamentale fiului său, într-un moment în care Hunter făcea parte din consiliul de administrație al gigantului ucrainean de gaze „Burisma”.

La vremea respectivă, nu doar Facebook, ci și populara platformă Twitter a cenzurat întreaga poveste, tot la sugestia FBI.

Presiunile administrației Biden

Zuckerberg a mai recunoscut, în aceeași scrisoare, că presiunea exercitată de administrația SUA asupra platformelor sale de socializare pentru eliminarea conţinutului legat de COVID-19, în 2021, a fost „o greşeală”.

În scrisoare, adresată preşedintelui Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor şi făcută publică de republicanii din componența acesteia, Zuckerberg abordează și controversele legate de moderarea conţinutului de pe platformele sale în perioada pandemiei.

În privința pandemiei, fondatorul Facebook a scris că, în 2021, administraţia Biden „a exercitat presiuni repetate asupra echipelor noastre, timp de luni, pentru a cenzura anumite conţinuturi legate de COVID-19, inclusiv umor şi satiră”.

„Cred că presiunea guvernului a fost o greşeală şi regret că nu am fost mai sinceri în privinţa asta”, a mai scris Mark Zuckerberg.

„Sunt convins că nu trebuie să ne compromitem standardele de conţinut din cauza presiunilor exercitate de oricare dintre administraţii şi suntem pregătiţi să ripostăm, în cazul în care o astfel de situaţie va apărea din nou”, a adăugat el.

Republicanii din Congresul SUA  consideră scrisoarea „o mare victorie pentru libertatea de exprimare”, în condițiile în care aceștia au atacat anumite reţele sociale şi companii de tehnologie, acuzându-le că suprimă sau cenzurează opiniile conservatoare.


 

×