x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacru într-un mall din Nairobi. Bilanţul oficial indică peste 59 de morţi şi 175 de răniţi

Masacru într-un mall din Nairobi. Bilanţul oficial indică peste 59 de morţi şi 175 de răniţi

de Istvan Deak    |    22 Sep 2013   •   09:46

Oameni seceraţi de gloanţe în timp ce se plimbau sau îşi făceau cumpărăturile la mall, oameni răniţi, disperaţi, copii, adulţi, ucişi cu sânge rece, ostatici, haos. Totul s-a petrecut la Nairobi, în Westgate, un important centru comercial al capitalei kenyene.

Situaţia rămâne tensionată în capitala Kenyei, la 18 ore de la debutul terorii, în urma atacului terorist comis sâmbătă la Westgate. Mai mulţi oameni sunt încă ţinuţi ostatici de către terorişti, numărul lor neputând fi precizat de autorităţi. Kenya este un stat în care foarte mulţi cetăţeni străini, mulţi dintre ei israelieni, sunt prezenţi, în special pentru a face afaceri.

Cel puţin 59 de persoane au fost ucise în atacul asupra unui centru comercial din Nairobi, comis de un comando islamist, potrivit unui nou bilanţ oferit duminică de ministrul kenyan de Interne, Joseph Ole Lenku. "Până în prezent avem 59 de persoane ucise", a declarat ministrul, adăugând că alte 175 au fost rănite. Un bilanţ anterior, oferit de şeful Crucii Roşii kenyene, Abbas Gullet, anunţa 43 de morţi şi peste 200 de răniţi.

Printre persoanele ucise se numără doi francezi şi doi canadieni, precum şi poetul şi omul de stat ghanez Kofi Awoonor. "Sunt şocat să aflu despre moartea lui Kofi Awoonor în atacul terorist de la centrul comercial din Nairobi. Ce lovitură tristă a destinului", a declarat preşedintele Ghanei John Dramani Mahama, într-un comunicat.

Printre victime se numără şi doi cetăţeni francezi şi doi canadieni, dintre care un reprezentant oficial al Canadei. Teroriştii fac parte dintr-o grupare din Somalia, afiliată Al Qaida. Într-o postare pe Twitter, aceştia au anunţat că atacul reprezintă un răspuns la prezenţa soldaţilor kenyeni în sudul Somaliei. Atacul a fost revendicat de gruparea shebab din Somalia, care are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida. „Mujahedinii au pătruns în Westgate. Au ucis peste 100 de necredincioşi kenyeni, iar lupta continuă. Noi am avertizat!”, au afirmat islamiştii pe contul lor de Twitter, care a fost suspendat ulterior, în cursul nopţii.

Atacul de sâmbătă a fost fulgerător: în doar câteva secunde, centrul comercial din Nairobi s-a transformat într-un teatru de război. Cel puţin zece terorişti mascaţi au intrat în clădire, au început să tragă focuri de armă şi să arunce grenade. Cei care au reuşit să iasă teferi din clădire au fost preluaţi de forţele de securitate care, la scurt timp după atac, au intrat în centrul comercial.

Există martori care susţin că cel puţin unul dintre terorişti a reuşit să scape, după ce şi-ar fi schimbat hainele. „Când am fost salvaţi, a ieşit din clădire ascunzându-se în grupul nostru”, spune unul dintre martorii oculari ai masacrului.

Mai multe rude ale preşedintelui Kenyei şi-au pierdut viaţa în atac. Şeful statului, Uhuru Kenyatta, a promis, într-o conferinţă de presă, că ucigaşii vor fi pedepsiţi cu orice preţ: „Să fie foarte clar: îi vom vâna pe făptaşii acestei crime oriunde vor fugi. Îi vom prinde şi îi vom pedepsi pentru această oribilă crimă.”

La câteva ore de la declanşarea atacului, multe dintre centrele comerciale din Kenya au fost închise, ca măsură de precauţie.

×
Subiecte în articol: nairobi teroare mall