x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Materii prioclastice continuă să fie expulzate de Vulcanul Fuego din Guatemala

Materii prioclastice continuă să fie expulzate de Vulcanul Fuego din Guatemala

09 Iun 2018   •   13:33
Materii prioclastice continuă să fie expulzate de Vulcanul Fuego din Guatemala

Vulcanul Fuego din Guatemala, care duminica trecută a avut o explozie devastatoare care a provocat peste o sută de morţi, îşi continuă activitatea expulzând materii piroclastice care se scurg pe versanţii săi, relatează sâmbătă EFE. 

Institutul Naţional de Seismologie din Guatemala (Insuveh) a avertizat în buletinul de vineri că scurgerile de lavă şi roci incandescente s-ar putea intensifica. De asemenea o coloană de cenuşă se ridică la 6.000 de metri înălţime deasupra mării. 

Fluxurile piroclastice transportă gaze şi materii de diferite dimensiuni şi sunt foarte fierbinţi, astfel încât institutul a recomandat persoanelor să nu intre în perimetrul de securitate stabilit în jurul craterului. 

Insuveh a indicat că ''sunt generate'' noi erupţii ''şi nu este exclus ca această activitate să continue şi chiar să se intensifice". Locuitorii au fost sfătuiţi să menţină distanţa faţă de zonele aflate în apropierea vulcanului. 

Volcan de Fuego, sau Vulcanul de Foc, a erupt duminică aruncând în atmosferă magmă incandescentă şi cenuşă fierbinte care i-a determinat pe locuitori să fugă din calea sa. O altă erupţie s-a produs marţi, în urma acesteia lava s-a scurs pe versantul sudic al vulcanului cu înălţimea de 3.763 metri, aflat la 35 de km distanţă de capitala ţării. 

Fuego este unul dintre cei trei vulcani activi din Guatemala, ţară situată în America Centrală. În 2002 au fost observate primele semne ale intensificării activităţii vulcanului. Fuego a erupt de asemenea în luna mai.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: guatemala Vulcanul Fuego eruptie