x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Matteo Renzi: Europa nu aparţine bancherilor, ci cetăţenilor ei, care trebuie să-şi recapete "speranţa şi pasiunea"

Matteo Renzi: Europa nu aparţine bancherilor, ci cetăţenilor ei, care trebuie să-şi recapete "speranţa şi pasiunea"

de Agerpres    |    04 Iul 2014   •   18:57
Matteo Renzi: Europa nu aparţine bancherilor, ci cetăţenilor ei, care trebuie să-şi recapete "speranţa şi pasiunea"

Europa aparţine cetăţenilor, nu bancherilor germani sau italieni, a spus vineri premierul italian Matteo Renzi, răspunzând criticilor lansate de preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, la adresa ţărilor europene care au acumulat datorii publice foarte mari, printre ele numărându-se şi Italia, transmite AFP.

Renzi pledează pentru a se profita mai mult de flexibilitatea permisă de regulile bugetare europene pentru a relansa investiţiile şi creşterea economică, chiar dacă acest lucru ar presupune o nouă creştere a datoriei publice.

În schimb, preşedintele Bundesbank a reamintit necesitatea reformelor, adăugând că premierul italian "ne spune ce trebuie să facem, însă o creştere a datoriei nu este un element premergător creşterii economice".

Renzi a replicat la rândul său, la conferinţa de presă ocazionată de preluarea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene, afirmând că "Misiunea Bundesbank-ului este să garanteze respectarea obiectivelor statutare, nu să participe la dezbaterea politică italiană", iar orice discuţie cu această instituţie financiară trebuie "să plece de la principiul că Europa aparţine cetăţenilor ei, nu bancherilor germani sau italieni".

În acest context, premierul italian şi-a afirmat convingerea că, "fără creştere economică, ne vom distruge o parte din viitor" şi că "nu există stabilitate fără creştere economică şi nici creştere economică fără stabilitate".

Pe de altă parte, el a declarat, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că obiectivul preşedinţiei italiene a UE este "redarea speranţei, pasiunii şi entuziasmului cetăţenilor Uniunii Europene, ce sunt acţionarii noştri pentru care lucrăm".

"Trebuie să schimbăm Europa, să o aducem mai aproape de visurile cetăţenilor, iar Italia să arate în sfârşit de ce este capabilă prin propriile ei schimbări administrative".

×
Subiecte în articol: matteo renzi