x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel și Hamas

Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel și Hamas

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2024   •   10:15
Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel și Hamas
Sursa foto: Hepta

Mediatorii din SUA, Qatar și Egipt caută soluții pentru a depăși diferențele dintre Israel și Hamas cu privire la un plan de încetare a focului în Gaza, după ce grupul palestinian a răspuns la propunerea de pauză prelungită a luptelor și de eliberare a ostaticilor, scrie Reuters.

Hamas a răspuns marți „pozitiv” unei propuneri care vizează un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Detaliile răspunsului nu au fost dezvăluite. Într-o declarație, Hamas a afirmat că a răspuns „într-un spirit pozitiv, asigurând o încetare a focului cuprinzătoare și completă, punând capăt agresiunii împotriva poporului nostru, asigurând ajutor, adăpost și reconstrucție, ridicând asediul asupra Fâșiei Gaza și realizând un schimb de prizonieri”.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că va discuta răspunsul Hamas cu oficialii israelieni, miercuri.

În Doha, Blinken a declarat: „Mai sunt încă multe de făcut... dar continuăm să credem că un acord este posibil și chiar esențial”.

Qatar a descris răspunsul Hamas ca fiind „pozitiv” în general, în timp ce surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că Hamas a dat dovadă de flexibilitate.

„Vom discuta toate detaliile cadrului propus cu părțile implicate pentru a ajunge la un acord asupra formulei finale cât mai curând posibil”, a declarat Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului.

Surse apropiate discuțiilor au declarat că armistițiul ar urma să dureze cel puțin 40 de zile, timp în care militanții ar urma să elibereze civili dintre ostaticii pe care îi mai dețin.

Ar urma alte etape, pentru a preda soldații și cadavrele ostaticilor, în schimbul eliberării palestinienilor încarcerați în Israel. Armistițiul ar crește, de asemenea, fluxul de alimente și de alte ajutoare pentru civilii disperați din Gaza, care se confruntă cu foamea și cu o lipsă acută de bunuri de bază.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mediatori incetare foc hamas Israel