x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev şi-a impus stilul, crede presa

Medvedev şi-a impus stilul, crede presa

de Serban Cionoff    |    12 Mai 2009   •   00:00
Medvedev şi-a impus stilul, crede presa
Sursa foto: /AFP

"Chiar dacă tânărul preşedinte a continuat cu încăpăţânare să sape în brazda putineană, el a reuşit să insufle ceva mai mult umanism în politica rusă”.



Aceasta este concluzia jurnaliştilor Laurence Haba  şi Piera Bassis, pe care ediţia electronică a hebdomadarului "Courrier international" o citează în deschiderea analizei pe care o consacră lui Dimitri Medvedev la un an de când acesta a acces la funcţia supremă a ţării sale. Analiză care se bazează pe "concluziile constante" ale presei ruseşti  la acest moment aniversar.

"UN PREŞEDINTE RESPONSABIL ŞI MUNCITOR"

La 7 mai 2008, Dimitri Medvedev, pe atunci în vârstă de 42 de ani şi jumătate, îşi prelua funcţiile sale în calitate de al treilea preşedinte al Rusiei. Considerat de mulţi observatori ai vieţii politice de la Moscova  a fi un veritabil "delfin al lui Vladimir Putin", el a fost ales la 2 martie,  din primul tur, cu 70% din voturi. Fapt ce a determinat popularul cotidian "Moskovski Komsomoleţ" să afirme: "Rusia s-a dotat cu un preşedinte responsabil, muncitor, capabil să ia decizii, un preşedinte diferit de predecesorul său, dar care poate colabora eficient cu primul-ministru Vladimir Putin." Acesta este, potrivit cotidianul menţionat,  "principalul  rezultat al anului care s-a scurs", concluzie "deloc neglijabilă" dacă avem în vedere contextul în care Dimitri  Medvedev a venit la putere.

"El i-a succedat - atrage atenţia  cotidianul moscovit - nu doar unui lider popular şi talentat, dar - ceea ce este aspectul fundamental - i-a succedat propriului său magistru. Omul sub a cărui conducere  a lucrat o mare parte din activitatea sa,  omul a cărui influenţă a fost inestimabilă şi fără al cărui ajutor Dimitri Anatolevici nu ar fi putut ajunge la putere".

La rândul său, cotidianul liberal "Kommersant" consideră că, pentru moment, Dimitri Medvedev "are  de îndeplinit două misiuni".  Pe de o parte, "să rămână fidel liniei impuse de către Vladimir Putin", iar, pe de alta, "să  îşi găsească  un stil propriu de a face politică".

Mai atent la aprecierile şi, mai ales, la nuanţele analizei psihologice, cotidianul "Izvestia" (recunoscut pentru apetenţele sale pro-kremlineene) afirmă că "Dimitri Medvedev s-a schimbat, în 12 luni, atât ca persoană, cât şi ca lider". În sprijinul aserţiunilor este consemnată aprecierea Elenei Şestopol, şefa catedrei de psihologie politică a Universităţii de Stat din Moscova, care consideră că Medvedev este "unul dintre rarii oameni politici care nu are complexe. Pentru el, puterea este un instrument de care se ajută pentru a rezolva probleme concrete., nicidecum probleme personale. Iar cel mai mare succes pentru ţara sa este acela de a fi condusă de un om de-complexat".

BILANŢ CU PLUS ŞI MINUS
Cu ocazia acestei aniversări, cotidianul "Vzgliad"  s-a adresat unor experţi de pe principalele paliere ale vieţii publice din Rusia.  Toţi au evidenţiat "aportul benefic al preşedintelui". Jurnaliştii au revenit, insistând asupra modificărilor aduse Constituţiei, prin care  a fost  redus numărul minim de aderenţi pe care un partid trebuie să îi întrunească pentru a se prezenta la alegeri şi care să îi permită să acorde mandate individuale  candidaţilor săi, chiar dacă aceste partide nu au atins cele 7% procente dar au trecut de pragul a 5%.

Potrivit opiniilor deputatului Serghei Markov, director al Institutului de ştiinţe Politice, aceasta va conduce la  "consolidarea pluralismului şi a concurenţei". Pentru Serghei Markov, "Dimitri Medvedev acţionează în spiritul propriului slogan de campanie:"Libertatea este mai mult decât libertate!"  

Cu toate acestea, publicaţia  "Vremia Novostiei" estimează că "eroarea gravă" pe care a comis-o Dimitri Medvedev în  cursul ultimelor luni este "neglijarea consecinţelor pe care le vor avea, pentru  Rusia, conflictele  cu  Georgia şi cu Ucraina". Evident, conducătorii care "au estimat legitimitatea acţiunilor întreprinse de către Rusia  nu s-au aşteptat la o reacţie, pe cât de negativă pe atât de bruscă, din partea comunităţii internaţionale". Acelaşi cotidian mai crede că "nu trebuie doar să prevedem, o reacţie antirusă ci şi să o prevenim".

La aceste critici, evaluarea inserată de "Courrier international" adaugă şi criticile aduse preşedintelui Medvedev după primul său  an de mandat prezidenţial de către  RSPP, sindicatul din întreprinderile ruse, care, potrivit  "Vremia Novostiei", estimează că "dacă Putin şi Medvedev vor  ajunge să lucreze împreună, ei nu vor ajunge la alt rezultat". Menţiune directă la gestionarea crizei economice.

În concluzie. "Kommersant" (publicaţie de orientare liberală) insistă asupra cotei de popularitate a lui Dimitri Medvedev care, potrivit unui sondaj al Centrului Levada se menţine la 68% opţiuni favorabile faţă de  cele 70% dintre voturile obţinute la prezidenţialele din 2008.

×
Subiecte în articol: externe medvedev dimitri dimitri medvedev