x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev şi Obama s-au înţeles asupra acordului de reducere a armelor nucleare

Medvedev şi Obama s-au înţeles asupra acordului de reducere a armelor nucleare

06 Iul 2009   •   00:00

Rusia şi SUA au convenit asupra textului unui acord cadru de reducere a armelor nucleare. Acesta va fi anunţat în cursul acestei serii la Kremlin, de cei doi preşedinţi, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, a indicat o sursă de Ministerul de Externe rus, citată de Interfax.



Medvedev şi Obama le vor da indicaţii detaliate negociatorilor fiecărei părţi pentru a elabora un tratat care să fie pregătit pentru semnare până în luna decembrie. Casa Albă a indicat deja că se aşteaptă la anunţul unui acord prealabil luni, la Moscova, între cei doi preşedinţi, care să permită ajungerea înainte de sfârşitul anului la un acord final privind limitarea armelor nucleare şi un nou tratat START.

Limitarea armelor nucleare va fi unul din subiectele principale de pe agenda întrevederii Medvedev - Obama, menită mai general să amelioreze relaţiile ruso-americane. SUA şi Rusia negociază un tratat care să ia locul actualului START, ce va expira la 5 decembrie. Semnat cu câteva luni înainte de prăbuşirea URSS, în 1991, START a condus la reducerea arsenalelor strategice ale celor ţări de la 10.000 la mai puţin de 6.000 focoase nucleare.

×
Subiecte în articol: externe