x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev, tot un Putin

Medvedev, tot un Putin

de Sînziana Stancu    |    10 Mar 2008   •   00:00
Medvedev, tot un Putin

LA FEL ● Kremlinul avertizează Occidentul că nu-i va fi comod cu noul preţedinte
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că nu va trata mai uşor cu succesorul său, Dmitri Medvedev, care va duce mai departe aceeaşi politică de până acum cu Vestul.


LA FEL ● Kremlinul avertizează Occidentul că nu-i va fi comod cu noul preţedinte
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul că nu va trata mai uşor cu succesorul său, Dmitri Medvedev, care va duce mai departe aceeaşi politică de până acum cu Vestul.


Deşi gurile rele din politica internaţională vorbesc despre relaţii "foarte reci" între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, doamna de la Berlin a fost primită cum se cuvine sâmbătă, chiar de Ziua Femeii, la Moscova, de liderul de la Kremlin. Merkel este primul lider vest-european care vizitează Moscova după alegerile prezidenţiale din 3 martie, în care succesorul lui Putin, Dmitri Medvedev, a câştigat, practic, fără emoţii, un scrutin "deja vu", un "plebiscit", după cum a ironizat atunci presa occidentală şi cea de opoziţie din Rusia alegerile.


SCHIMB DE POLITEŢURI. Putin şi Merkel s-au arătat chiar foarte prietenoşi unul cu celălalt, făcând, spre deliciul tuturor, şi glume. Liderul de la Kremlin a felicitat-o de Ziua Femeii pe doamna cancelar, iar ea, în replică, s-a arătat curioasă să afle cât de atent fusese el cu soţia lui cu această ocazie şi dacă i-a pregătit măcar micul dejun, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o asemenea zi. Putin i-a răspuns că i-a făcut doar "câteva cadouri". Tre-când la lucruri mai serioase, "ţarul" a criticat din nou NATO, care-i stă ca un ghimpe pe creier pentru că tinde să se extindă până la graniţele Rusiei şi "ameninţă securitatea naţională", afirmând că Alianţa Nord-Atlantică "urmăreşte să creeze o organizaţie care să înlocuiască ONU". După ce a ţinut cu sufletul la gură, luni întregi, lumea politică, "ţarul" de la Kremlin a confirmat în februarie că va participa la summit-ul NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie.


Apoi, pe un ton glumeţ, a spus că, deşi intuieşte că tot Occidentul abia aşteaptă ca el să  plece de la Kremlin, punându-şi speranţele că Medvedev va fi un partener mai comod, Putin i-a spulberat iluziile, afirmând că succesorul său este, ca şi el, "un patriot care va apăra activ interesele Federaţiei Ruse". Merkel a fost apoi "preluată" de Medvedev, care a asigurat-o că va menţine cu Germania acelaşi "parteneriat prietenesc" de până acum. Oricum, acest parteneriat e legat şi printr-o conductă de gaze, prin care se scurg anual, dinspre Rusia, 40 de miliarde de metri cubi de gaz.




×
Subiecte în articol: externe