Parlamentul israelian a aprobat miercuri, cu 71 de voturi pentru si 23 impotriva, acordul Guvernului de uniune nationala semnat intre premierul Benjamin Netanyahu si liderul opozitiei, Shaul Mofaz, informeaza AFP.
Netanyahu a reusit o lovitura de teatru inedita. Cand Parlamentul israelian (Knesset) se pregatea sa-si voteze dizolvarea, in vederea organizarii de alegeri anticipate la 4 septembrie, premierul a luat prin surprindere clasa politica, anuntand, in noaptea de luni spre marti, in urma unor discutii-maraton in Parlament, incheierea unui acord cu Kadima, partidul creat de fostul premier Ariel Sharon si condus de cateva saptamani de fostul sef al Statului Major, Shaul Mofaz.
Acest acord il plaseaza pe Netanyahu in fruntea uneia dintre cele mai mari coalitii guvernamentale din istoria Israelului, avand 94 din totalul de 120 de locuri in Parlament. Conform termenilor acordului, Shaul Mofaz devine viceprim-ministru si ministru fara portofoliu.
In virtutea acordului guvernamental, Netanyahu si Mofaz au stabilit inlocuirea legii care le permite evreilor ultraortodocsi sa fie scutiti de serviciul militar (Legea Tal), un subiect foarte controversat in Israel.
In loc de alegeri, Israelul este acum condus de una dintre cele mai largi coalitii din istorie, iar mandatul Knessetului este prelungit, daca nu apare vreo surpriza, pana la termenul normal, noiembrie 2013. Bibi Netanyahu, cum este “alintat' premierul, a explicat ca a facut aceasta manevra pentru a dota Israelul cu un Guvern stabil. “Cand a aparut posibilitatea formarii celei mai largi coalitii din istoria Israelului, am profitat de ocazie', a explicat Netanyahu la conferinta de presa comuna cu Shaul Mofaz.
Aducandu-si partidul in coalitia guvernamentala, Mofaz, care jura acum cateva saptamani ca nu va face nicio alianta cu Netanyahu, a asigurat supravietuirea politica a Kadimei, care era in cadere libera in ultimele luni.
Acordul Netanyahu-Mofaz spulbera, de fapt, si ceea ce a mai ramas din opozitia israeliana. Partidul Muncii, condus de fosta jurnalista Shelly Yachimovich, care spera sa castige locuri in plus la viitoarele alegeri, gratie erodarii partidului Kadima, acum si-a pierdut sperantele. Noua formatiune de centru-dreapta, Yesh Atid (“Exista viitor'), creata recent de un al fost jurnalist, vedeta Yair Lapid, este in impas. Planurile de a intra in Parlament s-au facut pulbere din cauza manevrei lui Netanyahu. In loc de alegeri rapide, Lapid si ai lui vor avea de asteptat un an si jumatate in opozitie, fara deputati in Knesset, si risca sa piarda din avantajul reprezentat de intrarea sa surpriza pe scena politica, iar o parte din programul sau de centru-dreapta sa fie “furat' de Kadima.
Pentru presa araba, insa, mega-coalitia lui Netanyahu nu miroase a bine. Din contra, stabilitatea guvernamentala nu este decat un semn ca este vorba despre un Cabinet belicos. “Nimeni nu stie ce e in mintea premierului israelian in privinta multora dintre chestiunile regionale in aceste zile. S-ar putea spune ca acest om creioneaza si planuieste razboaie, dupa ce a ucis procesul de pace cu politica sa de extindere a coloniilor in teritoriilor arabe ocupate', scrie al-Quds al-Arabi, publicatie care se tipareste la Londra. O alta publicatie din Emiratele Arabe Unite scrie ca omul de stat Netanyahu este preocupat de statutul sau in istoria Israelului si vrea sa fie tinut minte drept liderul care a distrus programul nuclear iranian si a intarit monopolul nuclear israelian in regiunea sa.