x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mega-taxa de 75% îi loveşte în moalele capului pe fotbaliştii francezi

Mega-taxa de 75% îi loveşte în moalele capului pe fotbaliştii francezi

de Istvan Deak    |    03 Apr 2013   •   11:05
Mega-taxa de 75% îi loveşte în moalele capului pe fotbaliştii francezi

Instituirea unei mega-taxe de 75% pentru firmele care plătesc salarii care depăşesc 1 milion de euro anual, anunţată de preşedintele Francois Hollande, a relansat dezbaterile în Franţa: cluburile de fotbal vor fi nevoite să plătească faimoasa taxă? Da, potrivit Guvernului, nu, potrivit Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), care dă asigurări că a obţinut garanţie din partea premierului Jean-Marc Ayrault însuşi. Şi totuşi, marţi dimineaţă a venit ştirea: taxa îi priveşte pe toţi cei care plătesc salarii de peste 1 milion de euro, inclusiv cluburile de fotbal, după cum a precizat Matignon-ul. Un adevărat foileton, comentează agenţia France Presse!

Respinsă de Consiliul Constituţional, această măsură emblematică a campaniei electorale din 2012 a preşedintelui socialist a fost revizuită de Executiv. În varianta actuală, nu salariaţilor le va reveni sarcina de a plăti direct, ci firmelor să achite taxa, a anunţat joia trecută preşedintele socialist.

O picătură de apă


Această taxă rămâne simbolică, pentru că nu vizează decât vreo 30.000 de persoane, după cum a afirmat anul trecut ministrul Economiei, Pierre Moscovici. Ea nu va aduce statului decât 500 de milioane de euro, o picătură de apă, faţă de deficitul anual de 98,2 miliarde de euro în 2012.
Cu toate astea, taxa care s-a aflat la originea controversatului exil fiscal în Rusia al actorului Gerard Depardieu, nu mai încetează să provoace valuri. Iar noua sa versiune nu a calmat deloc spiritele.

Într-un discurs televizat joi noapte, care a durat mai mult de o oră, Hollande a promis revizuirea taxei de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro, după ce aceasta a fost respinsă de justiţia franceză.  De asemenea, preşedintele s-a angajat să evite orice nouă creştere de taxe anul următor, în timp ce cheltuielile statului urmează să fie diminuate în continuare. 

Sacrificii din partea populaţiei

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a cerut populaţiei să accepte o reducere a beneficiilor sociale şi a celor acordate la pensie, parte a unui efort naţional de resuscitare a economiei muribunde a ţării şi de limitare a şomajului, potrivit Bloomberg.

 Schimbările la beneficiile pentru şomaj şi o reducere propusă la ajutoarele pentru familii ar reprezenta măsuri fără precedent în Franţa, notează Bloomberg, în timp ce un plan de creştere a vârstei de pensionare ar extinde iniţiative ale predecesorului său, Nicolas Sarkozy.
 
100 de fotbalişti vizaţi


Taxa îngrijorează în special cluburile de fotbal profesionist. “Această taxă sugrumă jucătorii”, a spus preşedintele Ligii de Fotbal Profesionist (LFP), Frederic Thiriez. Ea le va costa 82 de milioane de euro pe cluburile din Liga 1, afectând 100 de jucători, după cum a precizat la finele săptămânii trecute şeful LFP.

Site-ul capital.fr notează că Paris Saint Germain (PSG) va fi clubul care va achita cea mai mare taxă: 30 de milioane de euro, dintre care numai pentru jucătorul Ibrahimovic 6,3 milioane şi 2,2 milioane pentru Acelotti, antrenorul.


×
Subiecte în articol: francois hollande fotbalisti franta taxe