x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meleşcanu: România, implicată activ la ONU în domeniul protecției civililor

Meleşcanu: România, implicată activ la ONU în domeniul protecției civililor

24 Mai 2019   •   13:51
Meleşcanu: România, implicată activ la ONU în domeniul protecției civililor

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a reafirmat angajamentul României de a contribui la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Consiliul de Securitate al ONU în domeniul protecţiei civililor.

Șeful diplomației de la București a participat la dezbaterea deschisă din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Protecţia civililor”, organizată la iniţiativa Indoneziei, ţară care asigură preşedinţia acestui for în luna curentă.

În discursul său, susținut joi, Meleșcanu a exprimat aprecierea faţă de raportul secretarului general al ONU privind protecţia civililor, care menţionează că, în anul 2018, zeci de mii de civili au fost ucişi, răniţi sau mutilaţi, ca urmare a unor atacuri şi acţiuni ale părţilor în conflict, care au avut loc în mai multe ţări confruntate cu crize sau conflicte interne, arată un comunicat al MAE.

Prezentând măsurile adoptate la nivel naţional pentru protecţia civililor, Meleşcanu a menţionat adoptarea Strategiei pentru aplicarea dreptului internaţional umanitar şi atenţia acordată acestei teme în procesul de pregătire a participanţilor la viitoarele misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU.

El a mai precizat că România participă în prezent cu personal militar şi de poliţie în misiuni de menţinere a păcii ale ONU, care includ în mandatul lor protecţia civililor în Haiti, Mali, Republica Centrafricană, R.D. Congo şi Sudanul de Sud.

Dezbaterea a fost organizată în contextul marcării în acest an a 70 de ani de la adoptarea Convenţiilor de la Geneva şi a 20 de ani de la adoptarea primei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cu tema „Protecţia civililor” (1265/1999). Protecţia civililor a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a ONU, a Consiliului de Securitate şi a misiunilor în teren ale ONU, fapt confirmat de înscrierea acestui obiectiv în mandatele misiunilor de menţinere a păcii ale ONU, mai arată comunicatul MAE.

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu