x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Meleșcanu: UE este cel mai important partener al ONU în domeniile păcii și securității internaționale

Meleșcanu: UE este cel mai important partener al ONU în domeniile păcii și securității internaționale

24 Mai 2019   •   22:25
Meleșcanu: UE este cel mai important partener al ONU în domeniile păcii și securității internaționale

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la sediul ONU din New York, la seminarul „Cooperarea dintre ONU și UE/organizații regionale în domeniul operațiunilor de menținere a păcii și al gestionării crizelor”, organizat de Misiunea Permanentă a României la ONU, în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, anunță un comunicat dat publicității astăzi de site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În cuvântul de deschidere a seminarului, desfășurat joi, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat contribuția României la dezvoltarea cooperării dintre ONU și organizațiile regionale în asigurarea păcii și securității internaționale, reflectată de adoptarea rezoluției 1631/2005 a Consiliului de Securitate al ONU, ca urmare a unei inițiative a țării noastre. Șeful diplomației române a declarat că această cooperare devine tot mai relevantă pentru realizarea mandatului ONU și pentru îndeplinirea aspirațiilor popoarelor de a trăi în pace și prosperitate.

Potrivit lui Meleșcanu, se poate afirma că blocul comunitar a devenit în ultimul deceniu cel mai important partener al ONU în domeniile păcii și securității internaționale. În acest sens, a spus ministrul român, UE a dezvoltat un cadru instituțional pentru a aprofunda cooperarea cu ONU și a adoptat o serie de documente programatice pentru dezvoltarea în continuare a acestei cooperări.

Meleșcanu a subliniat apoi rolul crescând al Uniunii Africane în cooperarea cu ONU în domeniul gestionării crizelor care au afectat în ultimul deceniu mai multe țări africane. În ultimul timp, se constată creșterea interesului UE de a dezvolta o cooperare în acest domeniu cu Uniunea Africană.

„Seminarul a fost structurat pe două paneluri, care au abordat complementaritățile de acțiune în teren între diferitele tipuri de misiuni și, respectiv, protecția civililor în conflict. În cadrul evenimentului au susținut intervenții reprezentanți ai ONU de la Departamentul pentru operațiuni de pace și Divizia de Poliție, ambasadorii UE, Uniunii Africane și Organizației Francofoniei la ONU, reprezentanții Franței, Germaniei, Irlandei, Fiji, Nigeriei, Poloniei la ONU”, mai precizează comunicatul MAE.

 

×
Subiecte în articol: teodor meleşcanu