x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel anunţă că nu s-a încheiat criza euro

Merkel anunţă că nu s-a încheiat criza euro

15 Sep 2013   •   18:44
Merkel anunţă că nu s-a încheiat criza euro

Alegătorii din landul german Bavaria (sud) votează duminică, în cadrul unui scrutin test pentru formaţiunea cancelarului Angela Merkel, cu o săptămână înainte de alegerile legislative la nivel federal.
Conservatorii din Uniunea Creştin-Socială (CSU), formaţiunea-soră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, sunt consideraţi favoriţii acestui scrutin.  Aflată la putere de 56 de ani, formaţiunea CSU ar putea obţine chiar majoritatea absolută pierdută în anul 2008.
Cele mai recente sondaje creditează CSU cu 47 la sută din intenţiile de vot, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) are o cotă de 18 la sută.
În acest context favorabil CSU, analiştii politici sunt interesaţi de scorul pe care îl va obţine formaţiunea liberală FDP, care participă la guvernare la nivel federal.
În contextul alegerilor, cancelarul Merkel a făcut o declaraţie care pare a fi parte din campania sa de intensificare a presiunii puse pe rivalul său social-democrat, Peer Steinbruck, care susţine majorarea taxelor.
“Germania nu trebuie să crească taxele, întrucât o astfel de decizie ar putea afecta creşterea economică a ţării, în contextul crizei din zona euro, care nu s-a încheiat încă”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Dacă primul lucru pe care îl facem este să majorăm taxele pentru cei care au succes, atunci s-ar putea să nu mai creeze locuri de muncă. Creşterile de taxe sunt, deci, greşite", a spus Merkel în timpul unui miting electoral organizat de formaţiunea Creştin Democrată în oraşul german Osnabruck.
Cu numai câteva zile înaintea alegerilor din 22 septembrie, sondajele arată că formaţiunea lui Merkel îşi păstrează avansul în faţa socialiştilor şi ar putea forma din nou guvernul cu actualii aliaţi.
"Criza din zona euro nu s-a încheiat, dar văd primele raze de speranţă", a spus Merkel. Cancelarul a reiterat şi un "nu" răspicat referitor la înfiinţarea unui fond de răscumpărare de obligaţini, care să sprijine ţările îndatorate din zona euro.
Steinbrueck susţine creşterea taxelor pentru bogaţi, urmând ca fondurile să fie folosite pentru investiţii în infrastructură şi şi autorităţi locale. Social-democraţii vor să crească cel mai ridicat nivel al taxei pe venit de la 45% la 49%.

×