x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, băgată în corzi de aliați, după dezastrul din propriul fief electoral

Merkel, băgată în corzi de aliați, după dezastrul din propriul fief electoral

de Şerban Mihăilă    |    06 Sep 2016   •   19:30
Merkel, băgată în corzi de aliați, după dezastrul din propriul fief electoral

Nemții sancționează dur politica ușilor deschise, promovată de cancelar în privința imigranților * Partenerii CDU cer o schimbare rapidă

Alegerile pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, fieful electoral al Angelei Merkel, s-a încheiat cu o înfrângere umilitoare pentru cancelarul german, a cărei formațiune politică de guvernământ, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a fost depășită de un partid anti-imigrație înființat cu trei ani în urmă. CDU a obținut cel mai slab scor din istorie în acest land.

Organizat la un an de la decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porțile Germaniei pentru sutele de mii de imigranți veniți din afara Europei, scrutinul electoral regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară s-a încheiat cu victoria social democraților din SPD, care, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de BBC, au obținut 30,6 % la sută din voturi, urmați de formațiunea anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD), cu 20,8 procente din sufragiile exprimate și CDU, cu 19 %. Rezultatul este cel mai catastrofal scor înregistrat vreodată de creștin-democrați în acest land, unde, în 1990, Merkel și-a început cariera politică, fiind aleasă în Bundestag, în cadrul primelor alegeri organizate în Germania reunificată. Chiar dacă numărarea voturilor va confirma că AfD se află pe poziția secundă, acest partid nu va intra, probabil, în guvernul regional al landului, deoarece SPD și CDU, parteneri de coaliție la nivel național, pot forma o majoritate. Rezultatul scrutinului regional este însă un barometru edificator înaintea alegerilor generale de anul viitor și indică aversiunea tot mai mare a germanilor față de valul de imigranți care a cuprins întreaga țară.

Partenerii s-au înfuriat

Înfrângerea usturătoare a CDU i-a determinat pe partenerii din coaliția lui Merkel să-i ceară cancelarului să revizuiască fundamental politica ușilor deschise în privința imigranților. “Este un dezastru pentru Angela Merkel și politica ei asupra refugiaților”, a tunat Edmund Stoiber, președinte onorific al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU), partener apropiat al CDU, sugerând că a venit momentul ca valul de imigranți să fie oprit sau măcar limitat, pentru a nu compromite total rezultatul alegerilor generale. Concomitent, un lider al CDU, citat de BBC, a recunoscut că sutele de mii de imigranți care au năvălit în țară fără documente “au dat un impuls imens AfD-ului”.

 

 

“Rezultatul votului este, probabil, începutul sfârșitului pentru cancelarul Angela Merkel”, afirmă și liderul AfD din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Leif-Erik Hom.

 

 

După ce, anul trecut, 1,1 milioane de imigranți au pătruns pe teritoriul Germaniei, popularitatea liderului AfD, Frauke Petry, a crescut spectaculos. Merkel a fost sancționată și în alegerile din luna martie, în alte trei landuri, unde AfD a obținut rezultate peste așteptări. Înființată în 2013, ca formațiune care a respins sprijinirea Greciei de către UE, AfD a devenit partid anti-islamic anul acesta și are acum delegați în nouă dintre cele 16 landuri germane.

 

 

×