Este exact tipul de prezentare care le-ar face fericite pe feministe, care îşi doresc să vadă imaginea unei femei puternice umanizată de detalii ale vieţii obişnuite. O nouă broşură publicată de Uniunea Creştin Democrată (CDU) o prezintă pe Angela Merkel în calitate de lider mondial şi de... casnică, relatează Der Spiegel, care nu ezită să o numească pe aceasta „Cancelarul de Teflon”. "Îmi place să gătesc", explică „Hausfrau” Merkel în broşură, "iar favoritele mele sunt supa de cartofi şi rulada (carne rulată feliată, umplută cu murături şi alte legume) ".
Imagine pentru public
Angela Merkel este deseori văzută ca o maşină birocratică - rece, de care e imposibil să te apropii. Dar doamna cancelar are şi o latură „umană”, pe care, este drept, o arată rar. Acest lucru ar putea explica de ce democraţia germană pare atât de aridă şi de ce politicile sale referitoare la Europa par totalmente lipsite de un anumit nivel de emoţie.
|n fond, dacă doamna Merkel şi-ar deschide mai des inima în faţa publicului, probabil ar fi mai bine pentru toată lumea, consideră jurnaliştii germani de la Der Spiegel.
Ii pregăteşte micul dejun soţului
În trecut, Merkel a declarat că între telefoanele despre criza zonei euro, de la miezul nopţii, şi deplasările în ţări străine, încă îşi mai găseşte timp pentru a pregăti micul dejun pentru soţul ei. Dimineaţa, când se trezeşte, ea pregăteşte micul dejun. Vrea să se asigure că soţul ei a luat o masă decentă înainte de a pleca de acasă la locul de muncă, scrie Der Spiegel.
Povestea asta despre micul dejun este parte dintr-o istorie pe care cancelarul a povestit-o în timpul unui zbor din Nigeria spre Berlin, în iulie anul acesta. |n timpul unui dejun cu preşedintele nigerian Goodluck Jonathan, Merkel l-a întrebat dacă el a gătit acasă. Jonathan a râs. El, preşedintele, bărbat, să gătească? Merkel i-a răspuns că ei îi place să gătească şi că îi pregăteşte micul dejun soţului. Atunci Jonathan s-a ridicat şi a ţinut un toast, spunând că şi femeile nigeriene ar trebui să urmeze exemplul cancelarului german şi să pregătească micul dejn pentru soţii lor în fiecare dimineaţă.
Merkel era amuzată când a povestit asta în timpul zborului spre Berlin, notează Der Spiegel. Ea i s-a adresat lui Jonathan ca lider cu faţă umană, ca o persoană care încearcă să aibă o viaţă, să gătească acasă, aşa cum şi ei îi place să gătească. În schimb, Jonathan a transformat totul într-un mesaj politic, ideea fiind că femeile trebuie să le fie supuse soţilor lor.
Probleme cu stratul crocant la prăjitură
"Soţul meu se plânge rar", povesteşte Merkel. "Singurul lucru care îl nemulţumeşte este că stratul crocant de pe prăjitură este prea sărăcăcios pentru gustul lui. La urma urmei, el este fiu de brutar", glumeşte cancelarul, citată de Der Spiegel. Deşi soţul său nu găteşte, lui Joachim Sauer i-a plăcut întotdeauna să pună la cuptor plăcinte în timpul liber. La rândul său, Merkel recunoaşte că îi place să coacă prăjituri cu prune în weekend. "Sunt un grădinar pasionat şi îmi place să îmi cultiv propriile legume în grădină", adaugă ea. "Nu e mult, dar este suficient pentru o masă ocazională", mărturiseşte Angela.
Meniul cuplului
În interviurile din ultimii ani, Merkel a povestit destul de multe despre preferinţele culinare pe care le împărtăşeşte cu soţul său - şi cu asemenea gusturi - comentează Der Spiegel - nu este de mirare că politicile cancelarului sunt de multe ori terne.
Aşa cum remarca tabloidul Berliner Zeitung, pentru micul dejun, cuplul preferă sângeretele şi leberwurst-ul şi are o preferinţă pentru cafeaua turcească.
În plus faţă de supa de cartofi şi de ruladă, cancelarului îi place să pregătească "Königsberger Klopse" (chifeluţe de carne prusace în sos alb), păstrăv şi spaghete bolognese. Pentru desert, Merkel preferă o simplă farfurie cu brânzeturi, iar pentru după-amiază o farfurie de legume - de obicei morcovi.
Timp liber
În noua broşură, Merkel vorbeşte şi despre viaţa sa privată, observând în exact 11 cuvinte de regret că prima sa căsătorie, din timpul anilor de studenţie, nu a durat mult. În privinţa mariajului cu Sauer, cu care s-a căsătorit în 1998, cancelarul mărturiseşte: "Atunci când avem timp liber, ne place să-l petrecem în natură cât mai mult posibil: drumeţii în timpul verii şi plimbări lungi în timpul iernii. Amândoi iubim muzica clasică, în special opera”.
Broşura nu a fost lansată fără un scop pe piaţă. La 22 septembrie vor avea lor alegerile legislative, iar Merkel se luptă pentru a-şi păstra fotoliul de cancelar. Iar şansele par a fi de partea ei, conform sondajelor de opinie.
Zvon
Pe piaţă însă a apărut un zvon. Săptămânalul Stern a afirmat că Merkel îşi propune să renunţe la funcţie înainte de sfârşitul următoarei legislaturi, în cazul în care va câştiga un nou mandat. Conform săptămânalului german, care nu precizează sursele, Angela Merkel, în vârstă de 59 de ani, examinează posibilitatea de a lăsa puterea în 2017, cu un an înainte de sfârşitul viitoarei legislaturi. Atunci va împlini 25 de ani în funcţii politice la scară federală, în cadrul unei cariere care a început la 18 iunie 1991, când a fost numită ministru pentru femei şi tineret de către cancelarul german Helmut Kohl. În acel moment a preluat prima sa funcţie ministerială, în contextul în care Kohl dorea să includă în Cabinetul său noi politicieni, crescuţi pe teritoriul fostei RDG, după doi ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.
Săptămânalul afirmă că intenţia cancelarului este de a se retrage în acel moment al carierei politice, atât la scară naţională, cât şi pe plan internaţional.
Dezminţire
Angela Merkel a ajuns la Cancelarie în 2005, după ce l-a învins cu un avantaj minim pe cancelarul Gehard Schröder. Ea a condus guvernul de mare coaliţie format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD.
În 2009, şi-a atins obiectivul de a fi realeasă şi, în plus, cu o diferenţă suficientă pentru a guverna în coaliţie cu aliaţii săi din Partidul Liber-Democrat (FDP).
Purtătorul de cuvânt adjunct al Guvernului german, Georg Streiter, a apreciat ca „lipsite de fundament” informaţiile potrivit cărora cancelarul Merkel ar intenţiona să se retragă în 2017.