x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, în conflict solid cu judecătorii Curţii Federale Constituţionale din Germania

Merkel, în conflict solid cu judecătorii Curţii Federale Constituţionale din Germania

de Radu Tudor    |    09 Iul 2012   •   16:08
Merkel, în conflict solid cu judecătorii Curţii Federale Constituţionale din Germania

Mesajul dat de cancelarul german Angela Merkel referitor la ingrijorarile privind situatia din Romania are, pe linga explicatia fratiei politice cu PDL in cadrul PPE, si o motivatie personala. Frau Merkel este de ceva timp intr-un conflict solid cu judecatorii Curtii Federale Constitutionale din Germania. Acestia considera ca liderul guvernului german a impins prea departe decizia privind implicarea tarii sale in mecanismele financiare si economice europene. Si ca toate aceste decizii ar fi trebuit dezbatute serios inainte de a fi adoptate de Angela Merkel pentru a fi preluate de intreaga Uniune Europeana.

Criza nu e o scuza pentru viziuni personale, scriu analistii germani referitor la conflictul dintre Angela Merkel si Curtea Federala Constitutionala.

Cunoscuta publicatie Der Spiegel precizeaza ca judecatorii constitutionalisti germani au luat deja in dezbatere unele prevederi ale Tratatului de la Lisabona, dar si mecanismele Mecanismului European de Stabilitate si ale pactului fiscal.

Pentru o si mai mare asemanare cu situatia lui Traian Basescu, Angela Merkel a primit un repros deschis din partea judecatorilor Curtii Federale Constitutionale ca “ignora Parlamentul' in deciziile pe care le ia pentru salvarea Euro.

In fine, a treia similitudine se refera si la dezbaterea foarte ampla din societatea germana privind modificarea Constitutiei, tocmai pe fondul disputelor dintre Frau Kanzler si Curtea Federala Constitutionala.

Pregatita prealabil de telefoane si mesaje din partea unor politicieni PPE si PDL, Angela Merkel a reactionat emotional, regasindu-se oarecum pe sine in conflictul pe care Traian Basescu il are la Bucuresti cu Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala.

Aici articolul din Der Spiegel

Unii jurnalisti romani si majoritatea politicienilor din PDL se comporta exact ca la inceputul anilor ’90. Mentalitatea de marginasi ai Europei ne-a dominat profund timp de 15 ani pina la intrarea in NATO si s-a prelungit pina la intrarea in UE. Acest tip de comportament in cadrul comunitatii euroatlantice, potrivit carora unii sunt sefi si altii subordonati iese in evidenta ori de cite ori e un conflict politic intern la Bucuresti. “Aoleu, ati vazut, a zis Merkel ca e ingrijorata. A scris unul pe blog in The Economist. Sunt critici in unele ziare germane'.

Daca vorbim despre democratie si statul de drept, vreuna din vocile occidentale a scos un sunet macar cind Curtea Constitutionala a declarat 15 hotarari de guvern ale cabinetului Boc drept neconstitutionale? Dar cind Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru prima oara in istoria sa, a dat un comunicat in care deplingea atacurile de la cel mai inalt nivel asupra sa si instigarea la nerespectarea deciziilor sale definitive si irevocabile? Dar cind in Camera Deputatilor s-au petrecut veritabile atentate la adresa celor mai elementare norme ale dreptului? Sau cind CSAT desemna presa drept vulnerabilitate la adresa securitatii nationale?

Nici unul din liderii politici sau jurnalisti occidentali care azi sunt stimulati sa se ingrijoreze n-au spus atunci nimic. Tacerea lor complice de atunci ma indeamna sa cred ca azi trag semnale de alarma in mod interesat. Politic si financiar.

×