x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, intervenţie în Turcia pentru imigranţi

Merkel, intervenţie în Turcia pentru imigranţi

de Dan Radu    |    09 Feb 2016   •   08:52
Merkel, intervenţie în Turcia pentru imigranţi
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Angela Merkel a vizitat ieri Turcia pentru a convinge autorităţile din această ţară să îşi deschidă graniţele pentru zecile de mii de sirieni care au fugit de bombardamentele din Alep. Tot ieri, 33 de refugiaţi s-au înecat încercând să ajungă în Grecia.
Discuţiile pe care Merkel le-a purtat cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi premierul Ahmet Davutoglu au avut loc concomitent cu vestea conform căreia 33 de sirieni s-au înecat în timp ce încercau să ajungă din Turcia în Grecia în ambarcaţiuni şubrede. Situaţia este disperată şi la graniţa Turciei cu Siria, unde cel puţin 30.000 de sirieni încearcă să treacă frontiera, fiind goniţi din regiunea Alep de bombardamentele guvernului sirian, sprijinit de aviaţia rusă. Merkel a îndemnat guvernul turc să permită trecerea refugiaţilor în Turcia, reamintind de promisiunea Uniunii Europene de a acorda un sprijin de trei miliarde de euro pentru ca autorităţile din această ţară să poată gestiona problema sirienilor. Totodată, Merkel a cerut ca Turcia să gesti oneze mai bine fluxul de migranţi care trec din Turcia în ţările membre UE. Punctul de trecere Bab al-Salama, de la graniţa Turciei cu Siria, a rămas închis şi ieri, autorităţile turce preferând să trimită corturi şi provizii peste frontieră pentru zecile de mii de refugiaţi, mulţi dintre ei femei şi copii. Guvernatorul provinciei turce Kilis, Suleyman Tapsiz, a declarat că s-au creat condiţii pentru 30.000 de refugiaţi, adunaţi în oraşul sirian de graniţă Azaz, în ultimele două zile. Acesta a adăugat că este de aşteptat ca alţi 70.000 de oameni să fugă spre frontiera turcă, dacă bombardamentele din Alep nu încetează. Înainte de întâlnirea cu Merkel, preşedintele Recep Tayyip Erdogan declarase că sirienii vor fi primiţi, dacă nu se poate găsi nicio altă alternativă, adăugând, însă, că resursele de care Turcia dispune pentru îngrijirea refugiaţilor s-au epuizat deja.

Guvernul sirian a închis principalul drum dinspre Turcia spre Alep, folosit până acum pentru aprovizionare de rebelii care vor răsturnarea președintelui Assad. Regiunea Alep este puternic bombardată de atunci.

Activiştii sirieni spun că sate întregi din regiunea Alep, care are 320.000 de locuitori, au fost complet părăsite de locuitori. Fugarii au luat drumul Turciei.
 

×