x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel şi trei lideri anti-Juncker pun Europa la cale în Suedia

Merkel şi trei lideri anti-Juncker pun Europa la cale în Suedia

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    09 Iun 2014   •   17:35
Merkel şi trei lideri anti-Juncker pun Europa la cale în Suedia

Suedia va găzdui luni şi marţi trei şefi de Guvern care se opun candidaturii lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, printre care britanicul David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel, ceva mai nuanţată în legătură cu acest subiect.
Premierul suedez Fredrik Reinfeldt i-a invitat la reşedinţa sa de vară de la Harpsund, aflată la circa 100 de kilometri distanţă de Stockholm, pe Merkel, pe Cameron, dar şi pe premierul olandez Mark Rutte. După un dineu oferit luni, marţi dimineaţă este prevăzută o conferinţă de presă.

Nu recunosc că discută despre Juncker
Punctul comun între cele patru ţări, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet, este că acestea sunt singurele membre UE care se numără printre cele zece cele mai competitive ţări din lume, conform ultimului clasament al OCDE.
În afara chestiunilor economice obişnuite acestui tip de întâlniri, va fi discutată chestiunea spinoasă a numelui succesorului lui Jose Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene. Cu toate astea, Reinfeldt a declarat pentru postul de radio public SR că au convenit să nu discute despre acest lucru.
Numai că timpul presează. La 26 şi 27 iunie, toţi şefii de stat şi de Guverne europeni urmează să se reunească la Bruxelles pentru a cădea de acord asupra unei propuneri de nume. Parlamentul European urmează apoi să-l aleagă pe preşedintele Comisiei în iulie.

Bucătărie internă
Este pentru prima oară când este testată această mecanică instituţională. Iniţial, partidele supranaţionale au interpretat-o drept o invitaţie la prezentarea către alegători a unui candidat la preşedinţia Comisiei, Juncker fiind cel al Partidului Popular European (PPE, consevator).
Dar premierul suedez, chiar dacă partidul său este afiliat PPE, a pus întreg procesul sub semnul întrebării. Pentru el, susţinea celui mai mare grup din Partlamentul European de care se prevalează luxemburghezul Juncker nu trebuie să fie unicul criteriu, iar decizia  trebuie să le revină şefilor statelor membre.
“Nu suntem favorabili ideii, pentru că ar face lucrurile imposibile pentru orice alt candidat şi că ar exclude un mare număr dintre potenţialii preşedinţi ai Comisiei”, a spus acesta pentru Financial Times, fără a nominaliza un candidat preferat.
David Cameron este pe aceeaşi linie, sperând să poată impune un veto. Marea Britanie s-a lansat într-o campanie anti-Juncker, care a luat o turnură virulentă în presă.
Olandezul Mark Rutte face parte şi el dintre oponenţii la adresa luxemburghezului. Ca şi conservatorii lui Cameron, partidul său liberal nu este printre cele regrupate în sânul Partidului Popular European (PPE). Şi, în opinia sa, nu trebuie ca automat câştigătorii alegerilor europene să aleagă preşedintele Comisiei.
Poziţia Germaniei este şi mai ambiguă. Merkel a afirmat că îl susţine pe candidatul PPE, dar tot ea a spune că i se pare iresponsabilă şi chiar inacceptabilă atitudinea celor care vor să treacă peste părerea Londrei.

Retragerea ar fi o soluţie. Dar...
O soluţie, comentează France Presse, ar putea fi retragerea lui Juncker, în favoarea unei alte personalităţi de dreapta, ceva mai consensuale.
Numai că, cel puţin după cum pare, nu are de gând acest lucru. Purtătorul său de cuvânt Martin Selmayr a scris, ironic, pe Twitter, că printre evenimentele care ar avea şanse de a se produce în iunie-iulie ar fi victoria Luxemburgului la Cupa Mondială, să ningă în Sahara şi abandonul lui Juncker.
De altfel, fostul premier luxemburghez a dat asigurări că n-o să îngenuncheze în faţa Londrei ca să-i susţină candidatura la preşedinţia Comisiei Europene, scrie în ediţia sa de vineri cotidianul britanic The Guardian.
''N-o să mă forţeze să mă pun în genunchi în faţa britanicilor'', a declarat joi Juncker, potrivit cotidianului, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a formaţiunii sale, Partidul Popular European (PPE, conservator), prima forţă din Parlamentul European ca urmare a alegerilor din 25 mai. ''Ar fi o eroare să se cedeze în faţa britanicilor'', a adăugat candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit The Guardian.
Pentru britanici, Juncker, care a fost premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani, este ''un om al trecutului'' şi prea federalist. Cameron a pledat recent pentru un candidat ''care să înţeleagă bine schimbarea, nevoia de reformă''.
Şi Italia va refuza să susţină un preşedinte al Comisiei Europene care nu ar schimba deloc politica actuală a executivului comunitar, a avertizat sâmbătă premierul italian Matteo Renzi.
''Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va trebui să schimbe politica pentru următorii cinci ani sau altfel el nu va avea sprijinul Italiei'', a spus Renzi, cu ocazia colocviului “La Repubblica delle idee”, organizat la Napoli de cotidianul La Repubblica. ''Nimeni nu a obţinut majoritatea în Parlamentul European. Este aşadar necesar un acord'', a adăugat şeful Guvernului de la Roma.

Atacurile presei tabloide britanice

Presa tabloidă britanică l-a atacat virulent pe candidatul luxemburghez în ultimele zile. ''Sunt şase motive pentru care acest om este cel mai periculos din Europa'', titra miercuri un articol din The Sun.
Calificat drept ''nemilos de oportunist'' şi ''federalist primar'', Juncker era prezentat de către cel mai citit tabloid din Marea Britanie drept ''un mincinos autoproclamat'', cam prea amator de băuturi alcoolice, care n-a fost ''niciodată pus pe treabă''.
La aceste trei ''motive'' pentru a nu fi susţinut candidatul luxemburghez, The Sun adaugă faptul că Juncker vrea ''o armată europeană'', ''o Uniune Europeană extinsă'' şi ''suprimarea garanţiilor instaurate de UE pentru lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei în România şi Bulgaria''.
Atacurile au fost denunţate de către Juncker. ''Ceea ce mă deranjează este campania presei britanice. Presa tabloidă stă în faţa casei mele, fotoreporterii îi hărţuiesc pe vecinii mei, le cer vecinilor mei informaţii despre familia mea'', a declarat, cu regret, Juncker.

×