x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel: UE, FMI şi BCE ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord pentru Grecia

Merkel: UE, FMI şi BCE ar putea redeschide unele porţiuni ale celui de-al doilea acord pentru Grecia

28 Sep 2011   •   07:36

Cancelarul german, Angela Markel, a declarat ca UE, FMI si BCE ar putea redeschide unele portiuni ale celui de-al doilea acord de finantare externa convenit cu Grecia in luna iulie.

Astfel, orice modificare adusa programului de 109 miliarde euro convenit in iulie va depinde de concluziile evaluarii in derulare a situatiei financiar-fiscale din Grecia, a declarat Merkel la televiziunea elena de stat NET, fara a da alte detalii.

Intrebata daca acordul va fi implementat in forma in care a fost convenit de liderii UE pe 21 iulie sau daca va fi necesara o reneociere, Merkel a afirmat: "Trebuie sa asteptam si sa vedem ce va gasi 'troika'(UE, FMI, BCE - n.r.) si ce ne va spune, daca va fi necesar sa renegociem sau nu".

Guvernul german a aratat in repetate randuri ca negocierile privind detaliile celui de-al doilea program de finantare externa pentru Grecia nu pot incepe decat dupa ce "troika" va anunta ca statul elen se califica pentru a obtine cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din primul acord de bailout incheiat in mai 2010, de 110 miliarde euro.

Discutiile dintre guvernul grec si inspectorii internationali vor fi reluate miercuri sau joi, anunta Reuters, citata de Mediafax.

Al doilea acord de sprijin extern, incheiat la summit-ul liderilor UE din iulie, vizeaza si reducerea datoriilor de stat ale Greciei prin impunerea unei pierderi de 21% din expunerea detinatorilor privati de obligatiuni.

Multi economisti considera insa ca este necesara o reducere de 50% a obligatiunilor pentru ca datoria Greciei sa devina sustenabila.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat sambata ca este posibila modificarea clauzei privind participarea bancilor din al doilea acord de finantare externa, fara a oferi alte detalii.

×