Un disc misterios, imprimat cu multe simboluri necunoscte, creat în urmă cu câteva mii de ani în urmă, a fost în sfârşit decodat de cercetători.
Descris de savanţi ca fiind un CD-ROM antic, discul Phaistos a "rezistat" zecilor de încercări de a fi decriptat, din momentul în care a fost descoperit, în 1908, în Grecia, scrie Metro.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, discul a fost creat de civilizaţia minoică, iar simbolurile aflate pe el par să reprezinte o formă de rugăciune.
Civilizatia minoică a fost o civilizaţie din epoca bronzului care a apărut pe insula Creta. Termenul minoic vine de la numele regelui legendar cretan Minos şi a fost folosit pentru prima dată de arheologul englez Arthur Evans.
Cea mai timpurie civilizatie europeana de nivel inalt, civilizatia cretana, a luat nastere in bazinul oriental al Marii Mediterane, pe insula Creta. Dupa declinul civilizatiei cretane, locul in acest spatiu i-a fost luat de cultura miceniana, reprezentata de aheeni, care au fost primii indo-europeani ce au ocupat Creta.
Minonienii erau un popor de origine ne-indo-europeana, fiind inruditi probabil cu populatiile din Anatolia. Cea mai veche dovada a prezentei umane pe insula Creta dateaza din anul 7000 i.C., reprezentand ramasitele unei comunitati agricole neolitice preceramice.