x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MI5 a încercat să recruteze deţinuţi de la Guantanamo

MI5 a încercat să recruteze deţinuţi de la Guantanamo

06 Mai 2009   •   00:00

Serviciile britanice de informaţii interne au încercat să recruteze deţinuţi de la Guantanamo şi din alte închisori americane, promiţându-le în schimb protecţie şi ajutor pentru întoarcerea lor în Marea Britanie, relatează The Independent, citat de Mediafax.

Unuia dintre deţinuţi, Richard Belmar, i s-a spus că va fi "bine plătit" pentru serviciile sale dacă va accepta să lucreze sub acoperire pentru MI5. Unui alt deţinut, Bisher Al Rawi, i s-a spus că dacă va fi de acord să muncească pentru serviciul britanic va fi "eliberat în câteva luni". Alţi trei deţinuţi au fost ameninţaţi cu extrădarea şi regimuri grele de detenţie dacă nu cooperează cu interogatorii lor britanici şi americani. Dar MI5 nu şi-a onorat promisiunile făcute de agenţii săi, a declarat un fost agent pentru cotidianul britanic.

Această sursă, apropiată ofiţerilor MI5 care au condus interogatoriile, a confirmat că s-au dat "asigurări" unor deţinuţi britanici în timpul încarcerării lor în Pakistan, Afganistan şi la Guantanamo. Dar ofiţerii superiori de la Londra au şters urmele agenţilor lor şi au negat aceste activităţi. Acestea sunt susţinute însă de mărturii ale unor foşti deţinuţi în faţa Înaltei Curţi britanice.

Operaţiunea clandestină de recrutare a avut loc în aceeaşi perioadă în care Guvernul britanic susţinea afirmaţiile americane potrivit cărora cei încarceraţi la cunoscuta bază militară navală a Statelor Unite din Cuba reprezentau o ameninţare la adresa securităţii lumii.

Edward Davey, purtătorul de cuvânt al liberal-democraţilor pentru afaceri externe a declarat că "aceste acuzaţii arată amploarea implicării MI5 (în cazurile) acestor persoane care au fost răpite şi închise la Guantanamo". "Este tot mai clar că Marea Britanie cunoştea mult mai multe despre practicile americane la Guantanamo Bay, inclusiv despre simularea înecului, decât este pregătită să admită", a declarat el. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe