x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Migranţi blocaţi la frontiera greco-macedoneană i-au atacat cu pietre pe cei lăsaţi să treacă graniţa

Migranţi blocaţi la frontiera greco-macedoneană i-au atacat cu pietre pe cei lăsaţi să treacă graniţa

04 Dec 2015   •   16:54
Migranţi blocaţi la frontiera greco-macedoneană i-au atacat cu pietre pe cei lăsaţi să treacă graniţa
Sursa foto: Foto: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Un grup de migranţi proveniţi cei mai mulţi din Maroc, Iran şi Pakistan i-au atacat vineri cu pietre la graniţa dintre Grecia şi Macedonia pe cei veniţi din Siria, Afganistan şi Irak, aceştia din urmă fiind singurii care mai sunt lăsaţi să intre pe teritoriul macedonean pentru a-şi continua mai departe călătoria către vestul Europei, transmite agenţia EFE.

Poliţia greacă s-a plasat între cele două grupuri, iar cea macedoneană a intervenit cu un blindat echipat cu un tun cu apă.

Autorităţile de la Skopje au decis să accepte numai trecerea refugiaţilor proveniţi din Siria, Irak şi Afganistan, după o decizie similară luată de celelalte state traversate de migranţi pe ruta balcanică după Macedonia, respectiv Serbia, Croaţia şi Slovenia. Acestea au reacţionat astfel ca urmare a tendinţei statelor vest-europene de a limita primirea migranţilor economici, respectiv cei care nu provin din zone de conflict şi în cazul cărora este evident că vin în Europa doar pentru un trai mai bun.

Prin urmare, între 2.000 şi 3.000 de migranţi sunt în prezent blocaţi la frontiera greco-macedoneană, unii dintre aceştia lansând atacuri repetate asupra sirienilor, irakienilor şi afganilor, pe care-i consideră favorizaţi. Alţii au încercat să pătrundă în forţă în Macedonia prin gardul de la frontieră, acţiune ce a condus la ciocniri cu poliţia macedoneană. Joi un tânăr marocan a murit electrocutat acolo în timp ce se căţăra pe un tren.

Tabăra de refugiaţi din localitatea greacă Idomeni este în prezent saturată, motiv pentru care unii migranţi au fost transferaţi într-o tabără amenajată în apropiere.

Potrivit televiziunii publice elene, poliţia greacă desfăşoară controale pe şoselele dintre Atena şi Salonic pentru a opri migranţii care nu sunt sirieni, irakieni sau afgani să meargă mai departe.

×
Subiecte în articol: migranti macedonia grecia