x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Migranţii au ridicat baraje rutiere în nordul Greciei! Cer redeschiderea graniţei cu Macedonia

Migranţii au ridicat baraje rutiere în nordul Greciei! Cer redeschiderea graniţei cu Macedonia

23 Mar 2016   •   21:49
Migranţii au ridicat baraje rutiere în nordul Greciei! Cer redeschiderea graniţei cu Macedonia

Câteva sute de refugiaţi au blocat miercuri seară, în nordul Greciei, traficul rutier spre şi provenind din Macedonia, cerând redeschiderea rutei Balcanilor, a informat o sursă din cadrul poliţiei, citată de AFP.

Blocarea traficului în vecinătatea localităţii Polykastro, la 25 de kilometri de graniţă, a alimentat în cursul serii tensiunile cu şoferii autoturismelor şi camioanelor blocate, potrivit canalelor de televiziune din Grecia.

În apropierea barajelor au fost desfăşurate forţe de poliţie, fără să împrăştie protestatarii. Unii dintre aceştia şi-au instalat corturi pe carosabil, iar alţii s-au întins pe asfalt în faţa vehiculelor care încercau să înainteze.

Veniţi în cursul zilei de la un centru de primire din regiune, protestatarii au invadat autostrada care face legătura între oraşul Salonic şi frontieră, dar şi alte drumuri secundare de acces.

Reprezentanţi ai acestor manifestanţi au afirmat că vor să rămână la faţa locului până la redeschiderea graniţei cu Macedonia, pentru a-şi putea continua drumul spre Europa Occidentală.

Aproape 50.000 de migranţi şi refugiaţi sunt blocaţi în Grecia de la închiderea la sfârşitul lui februarie a rutei Balcanilor, decizie adoptată de Austria şi ţări limitrofe. Potrivit statutului lor, ei pot fi expulzaţi ca migranţi economici, integraţi planurilor europene de repartizare în Europa sau pot solicita azil în Grecia.

Sorta lor este distinctă de a refugiaţilor sosiţi cu începere de la sfârşitul săptămânii trecute, care, în baza unui acord încheiat pe 18 martie între Turcia şi UE, pot fi trimişi înapoi în Turcia chiar dacă sunt solicitanţi de azil sirieni.

×