x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de alegătorii trecuţi de o sută de ani sunt aşteptaţi să voteze în Albania

Mii de alegătorii trecuţi de o sută de ani sunt aşteptaţi să voteze în Albania

12 Iun 2009   •   00:00

Mii de albanezi născuţi în secolul al XIX-lea figurează în listele de alegători pentru scrutinul general de la 28 iunie. Conform documentelor existente, cel mai bătrân om aşteptat la urne are nu mai puţin de 159 de ani! Totul a fost posibil datorită indiferenţei afişate de Evidenţa Populaţiei, birou care nu a reîntocmit listele cu alegători, au declarat oficiali de la Tirana.



Invocând cazul unui cetăţean de 159 de ani care figurează pe listele de alegători, principala formaţiune albaneză de opoziţie, Partidul Socialist, pretinde că mii de astfel de cazuri i-au făcut pe albanezi să-şi piardă încrederea în posibilitatea unor alegeri libere şi corecte. "Peste 17.000 de albanezi, aproape cât reprezintă două locuri de parlamentar, au vârste cuprinse între 90 şi 159 de ani", a declarat şeful de campanie al socialiştilor, Kastriot Islami. El a precizat că 5.000 de votanţi au peste 100 de ani, iar 3.300 au depăşit venerabila vârstă de 110 ani: "Nu cred să existe vreo ţară în Europa cu atâtea lacune, atât tragice cât şi comice".

Ministerul de Interne a replicat că este adevărat că un număr de cetăţeni de peste 100 de ani figurează pe listele electorale, dar a precizat că aceştia nu pot fi eliminaţi decât dacă vor fi declaraţi morţi. "Credem că solicitarea Partidului Socialist de a considera mort orice cetăţean cu vârsta de peste 90 de ani este nerezonabilă", adaugă ministerul de resort.

Statele occidentale i-au cerut Albaniei să facă tot posibilul pentru organizarea unor alegeri libere la 28 iunie pentru a avansa pe drumul spre Uniunea Europeană, întrucât toate scrutinele desfăşurate din 1996 şi până în prezent nu au corespuns standardelor internaţionale, notează Reuters

×
Subiecte în articol: externe