x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de intelectuali unguri protestează împotriva legii care obligă oamenii străzii să se mute în adăposturi

Mii de intelectuali unguri protestează împotriva legii care obligă oamenii străzii să se mute în adăposturi

24 Oct 2018   •   19:24
Mii de intelectuali unguri protestează împotriva legii care obligă oamenii străzii să se mute în adăposturi

Peste şase mii de intelectuali, avocaţi şi sociologi din Ungaria şi-au unit vocile în trei iniţiative prin care protestează împotriva noii legi intrate în vigoare pe 15 octombrie care interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzi, transmite agenţia EFE. 

Într-o scrisoare deschisă publicată miercuri pe internet, circa 3.600 de artişti, scriitori, intelectuali şi sociologi califică respectiva lege drept 'ruşinoasă' şi 'inacceptabilă într-o societate democratică'. 

O petiţie împotriva legii a fost publicată marţi, cu semnăturile a peste 2.600 de avocaţi. 'Legislatorii au creat o lege proastă. Tribunalele ar putea fi destul de curajoase şi să declare că a trăi pe străzi nu reprezintă un pericol pentru societate', se arată în petiţie. 

În virtutea noii legi poliţia poate să dispună persoanelor homeless care trăiesc pe străzi să se mute în adăposturi. Dacă o persoană fără adăpost refuză de trei ori într-o perioadă de 90 de zile să se conformeze acestei dispoziţii, atunci poliţia are dreptul să o reţină. 

Guvernul ungar a subliniat că legea nu a fost adoptată împotriva persoanelor homeless, ci dimpotrivă, pentru a le ajuta, iar în acest scop s-au alocat circa nouă miliarde de forinţi (32,17 milioane de dolari) pentru îngrijirea persoanelor fără adăpost în bugetul pe 2018, plus o sumă suplimentară de 300 de milioane de forinţi pentru a extinde capacităţile adăposturilor. 

Se estimează că peste 30.000 de persoane trăiesc pe străzi în Ungaria, în timp ce capacitatea centrelor destinate persoanelor fără adăpost este de puţin peste 12.000 de persoane.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ungaria protest