x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni, la liturghia oficiată la Chişinău de patriarhul rus Kirill, “Fără Dumnezeu nu poţi avea relaţii bune cu oamenii', a spus el credincioşilor

Mii de oameni, la liturghia oficiată la Chişinău de patriarhul rus Kirill, “Fără Dumnezeu nu poţi avea relaţii bune cu oamenii', a spus el credincioşilor

08 Sep 2013   •   17:50

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a sosit sâmbătă într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, fiind întâmpinat la aeroport de zeci de preoţi cu flori în mâini, în frunte cu mitropolitul Moldovei Vladimir, dar şi de zeci de persoane care au protestat la adresa acestei vizite.

Zeci de reprezentanţi ai Consiliului Unirii, care au protestat la începutul săptămânii şi faţă de venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău, s-au adunat în faţa Aeroportului cu pancarte cu mesaje antiruseşti. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că se va ruga pentru poporul moldovenesc şi pentru Biserica Ortodoxă, “care este parte a Bisericii Ortodoxe ruse”.

El a oficiat duminică o liturghie la catedrala mitroplitană din centrul Chişinăului, unde s-au adunat mii de oameni, relatează agerpres.ro. Patriarhul a vorbit despre pace şi religie, menţionând că “fundamentul care uneşte poporul Moldovei este credinţa”. El a făcut referire şi la fosta URSS, arătând că, în pofida forţei enorme a fostului regim, nu a reuşit să distrugă credinţa în Dumnezeu. “Conducerea ţării trebuie să aibă un dialog permanent cu oamenii. Vă îndemn să evitaţi conflictele şi să fiţi uniţi. Problemele economice vor fi depăşite, pentru că Moldova are potenţial. Fără Dumnezeu nu poţi avea relaţii bune cu oamenii”, a mai declarat el.

“Credinţa este forţa care ne uneşte pe toţi. Conducerea ţării trebuie să aibă un dialog permanent cu oamenii. Vă îndemn să evitaţi conflictele şi să fiţi uniţi. Problemele economice vor fi depăşite, pentru că Moldova are potenţial. Fără Dumnezeu nu poţi avea relaţii bune cu oamenii', a mai declarat el.

Sâmbătă, Patriarhul Kirill a avut o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti, care şi-a exprimat speranţa că vizita Patriarhului rus va contribui la consolidarea comunităţii creştine din ţările care împărtăşesc religia ortodoxă. “Într-o perioadă în care lumea este polarizată, Biserica are menirea să apropie oamenii”, a spus preşedintele Timofti, potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţie.

Patriarhul a apreciat rolul Mitropoliei Moldovei în consolidarea suveranităţii Republicii Moldova.
În după-amiaza zilei de duminică, Kirill se va deplasa la Tiraspol, unde va oficia o slujbă la Catedrala “Naşterea Domnului”. Luni, patriarhul rus va avea o întâlnire cu locuitorii oraşului Tiraspol, după care va vizita o mănăstire şi cetatea Tighina. Deşi nu este prevăzut în programul oficial, presa a scris că patriarhul rus va avea o întrevedere şi cu liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk.

Mai mulţi experţi de la Chişinău consideră că vizita are o importantă dimensiune geopolitică, mai ales în contextul situaţiei din Republica Moldova, unde există o scindare a credincioşilor ortodocşi în două tabere - cei care aparţin Patriarhiei de la Moscova şi cei care aparţin Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.
Patriarhul Kirill s-a mai aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 8-10 octombrie 2011, când a primit şi cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări - “Ordinul Republicii”.


×
Subiecte în articol: republica moldova patriarhul kirill