x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni mărșăluiesc la Kiev pentru a-și arăta unitatea împotriva amenințării rusești

Mii de oameni mărșăluiesc la Kiev pentru a-și arăta unitatea împotriva amenințării rusești

12 Feb 2022   •   17:23
Mii de oameni mărșăluiesc la Kiev pentru a-și arăta unitatea împotriva amenințării rusești
Sursa foto: ucraina

Câteva mii de ucraineni s-au adunat sâmbătă la Kiev pentru a-și arăta unitatea, pe fondul temerilor legate de o invazie rusă, în timp ce liderul ucrainean le-a spus oamenilor să nu intre în panică și a ripostat la ceea ce el a spus că este o abundență de previziuni sumbre despre război din media.

Reuters precizează că tensiunea a crescut pe măsură ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei și a efectuat exerciții militare de amploare. Statele Unite au declarat vineri că o invazie ar putea începe în orice moment. Rusia neagă o invazie.

Ucrainenii au trecut în coloană prin centrul Kievului, scandând "Glorie Ucrainei" și purtând steaguri ucrainene și bannere pe care scria "Ucrainenii vor rezista" și "Invadatorii trebuie să moară".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat la exerciții de poliție în regiunea Kherson din sudul țării, a declarat că un atac rusesc ar putea avea loc în orice moment, dar a respins ceea ce a numit cantități excesive de informații despre un război major care se apropie.

"Cel mai bun prieten al dușmanilor noștri este panica în țara noastră. Iar toate aceste informații nu fac decât să provoace panică și nu ne pot ajuta", a spus el. "Nu pot fi de acord sau nu cu ceea ce nu s-a întâmplat încă. Până în prezent, nu există un război la scară largă în Ucraina".

Statele Unite și numeroase guverne occidentale și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar Washingtonul a declarat sâmbătă că a dispus plecarea majorității personalului ambasadei sale de la Kiev.

"Trebuie să fim pregătiți în fiecare zi. Nu a început ieri. A început în 2014, așa că, suntem pregătiți și de aceea suntem aici", a declarat Volodimir Zelenski, făcând referire la anexarea Crimeei de către Rusia și la sprijinul acordat insurgenței separatiste anti-Kiev în estul țării.

Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor avea sâmbătă o convorbire telefonică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina