x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de pasageri, blocaţi pe aeroporturi din Europa din cauza ninsorii

Mii de pasageri, blocaţi pe aeroporturi din Europa din cauza ninsorii

19 Dec 2010   •   13:45

UPDATE: Aeroportul Roissy redeschide două dintre pistele de aterizare

Două dintre pistele aeroportului Roissy din Paris au fost redeschise duminică la prânz, însă un sfert dintre cursele aeriene au fost anulate, iar căderile de zăpadă au determinat întârzieri importante pentru avioanele care decolează sau aterizează la Paris, relatează AFP. Ninsorile abundente au determinat şi închiderea Turnului Eiffel, acoperit de zăpadă duminică.

Aeroportul Roissy anunţase în cursul dimineţii închiderea temporară a celor patru piste de aterizare, două dintre ele fiind redeschise după aproximativ o oră şi fiind utilizate atât pentru decolări, cât şi pentru aterizări.

Celelalte două piste au rămas închise, pentru a putea fi deszăpezite, în condiţiile în care în zona capitalei franceze ninge în continuare. Autorităţile aeroportuare franceze au solicitat celorlalte aeroporturi europene să nu mai devieze curse aeriene către Roissy până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), pentru a nu agrava blocajele deja existente.

Aeroportul Roissy din Paris închide temporar pistele

Pistele aeroportului Roissy din Paris au fost închise pentru cel puţin o oră duminică dimineaţă, la ora locală 9.00 (10.00, ora României), din cauza căderilor masive de zăpadă, au declarat surse aeroportuare, citate de AFP. Înaintea închiderii celor patru piste, zborurile de pe aeroportul Roissy - Charles de Gaulle înregistrau întârzieri cuprinse între 30 de minute şi o oră. Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene să anuleze duminică un sfert din zborurile programate la Roissy între orele locale 8.00 şi 16.00 (9.00 - 17.00, ora României). "Ziua va fi foarte dificilă", a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Thierry Mariani. Câteva sute de pasageri, ale căror avioane au fost deviate către Roissy după închiderea aeroportului Heathrow din Londra, au petrecut noaptea în terminalele aeroportului. În total, sâmbătă au ajuns la Roissy circa 5.200 de pasageri ai curselor către Londra. Dintre aceştia, 2.500 au fost cazaţi în hoteluri, iar alţii au fost adăpostiţi în aeroport sau săli de sport din apropiere. Alţi pasageri au decis să recurgă la Eurostar, iar compania feroviară franceză SNCF a pus la dispoziţia lor 500 de locuri în trenuri.

La aeroportul Orly, situat tot în Paris, zborurile înregistrează întârzieri medii de 30 de minute, iar pe una dintre piste se desfăşoară operaţiuni de deszăpezire. Căderile de zăpadă înregistrate în jumătatea de nord a Franţei au afectat şi traficul rutier, iar guvernul le-a recomandat francezilor să nu plece la drum cu maşina decât în caz de "necesitate absolută", să îşi echipeze vehiculele cu lanţuri sau pneuri de iarnă şi să aibă asupra lor provizii şi pături. În toate zonele afectate de ninsori, circulaţia camioanelor rămâne interzisă, iar vehiculele de mare tonaj sunt escortate către zone de parcare special amenajate.

Aeroportul din Frankfurt anulează 490 de curse duminică

Aeroportul din Frankfurt a anunţat anularea a 490 de curse aeriene duminică, din cauza valului de frig şi ninsorilor care afectează traficul aerian european, relatează AFP. Pistele aeroportului sunt deschise alternativ, "însă în jurul prânzului sunt aşteptate noi căderi de zăpadă, care vor dura până la miezul nopţii", a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului, sugerând că ar mai putea fi anulate şi alte curse din cele 1.329 programate pentru duminică. Sute de pasageri au petrecut noaptea pe aeroport, unii dintre ei aflându-se în această situaţie pentru a doua noapte la rând, a adăugat el. Centrul de tranzit al aeroportului este plin, iar administraţia a instalat paturi de campanie în terminale pentru pasagerii blocaţi.

Între 3.000 şi 4.000 de pasageri se află pe aeroportul din Bruxelles, iar 16 zboruri cu destinaţia Londra, ale cărei aeroporturi au fost închise sâmbătă, au fost deviate către Bruxelles.

"Zborurile către Londra provin din toate zonele lumii (China, Coreea de Sud, Kuwait, Statele Unite etc.). Deoarece destinaţiile lor sunt în afara zonei Schengen, pasagerii nu au vize valabile pentru Belgia, deci au fost nevoiţi să petreacă noaptea pe aeroport", a afirmat purtătorul de cuvânt al aeroportului din Bruxelles, Jan Van der Cruysse, adăugând că personalul şi Crucea Roşie au amenajat zone de odihnă pentru pasageri.

Aeroportul din Bruxelles a anulat şi cursele către Londra, Amsterdam sau Frankfurt, după închiderea aeroporturilor din aceste oraşe, în timp ce multe alte zboruri înregistrează întârzieri importante.

La Paris, 5.200 de pasageri au ajuns pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle după închiderea aeroportului Heathrow din Londra. Dintre aceştia, 2.000 au fost cazaţi în hoteluri, iar alţii au fost adăpostiţi în săli de sport sau în aeroport, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Thierry Mariani. Alţi pasageri au decis să plece cu trenurile Eurostar, după ce compania feroviară SNCF a pus la dispoziţia acestora 500 de locuri în trenuri.

Sâmbătă seară, 60 la sută din zborurile de pe aeroportul Roissy înregistrau întârzieri medii de o oră la sosire, iar 80 la sută aveau întârzieri la decolare. Direcţia generală a Aviaţiei Civile a cerut companiilor aeriene să anuleze un sfert dintre zborurile programate pentru duminică de pe aeroportul Roissy, între orele 8.00 (9.00, ora României) şi 16.00 (17.00, ora României).

Aeroporturile Heathrow şi Gatwick, situate în apropierea capitalei britanice, au fost închise sâmbătă, iar aeroportul din Frankfurt a anulat sâmbătă dimineaţă 170 de zboruri.

×