x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de persoane au participat la Kiev la o paradă a comunităţii LGBT

Mii de persoane au participat la Kiev la o paradă a comunităţii LGBT

23 Iun 2019   •   17:00
Mii de persoane au participat la Kiev la o paradă a comunităţii LGBT

Mii de persoane au participat duminică la Kiev la o paradă a comunităţii LGBT, sub o strictă supraveghere din partea poliţiei, însă fără incidente majore, în pofida prezenţei unor militanţi de extremă dreapta şi a unor religioşi ostili, informează AFP.

Arborând drapele în culorile curcubeului sau purtând ţinute extravagante, peste 8.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pe marile artere din centrul capitalei ucrainene. Parada a fost flancată de un important cordon de poliţişti şi zeci de vehicule ale forţelor de ordine au fost desfăşurate la faţa locului, precum şi jandarmi călare.

În paralel, aproape o mie de militanţi ai extremei drepte şi organizaţiilor ortodoxe au încercat să perturbe manifestaţia, scandând, potrivit AFP, sloganuri agresive. Ei au fost ţinuţi la distanţă de poliţie, care a anunţat că a întreprins şi câteva arestări.

Homofobia este încă larg răspândită în Ucraina, însă autorităţile proeuropene, la putere din 2014, sunt hotărâte să-şi arate toleranţa, permiţând inclusiv organizarea de parade ale comunităţii LGBT, spre deosebire de Rusia vecină.

Aceasta este prima paradă LGBT în Ucraina după alegerea, în mai, a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al ţării. 

În iunie anul trecut, evenimentul a reunit la Kiev aproape 5.000 de persoane. La acea dată, poliţia a arestat peste 50 de manifestanţi ai extremei drepte care încercau să împiedice prin forţă începerea paradei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kiev lgbt