x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de medici din Coreea de Sud protestează față de planul de admitere la facultățile de Medicină

Mii de medici din Coreea de Sud protestează față de planul de admitere la facultățile de Medicină

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   18:45
Mii de medici din Coreea de Sud protestează față de planul de admitere la facultățile de Medicină

Mii de medici stagiari de la cele mai mari spitale din Coreea de Sud s-au alăturat miercuri unui protest față de un plan de admitere a mai multor studenți la facultatea de medicină. Protestul afectează tratamentul pentru numeroși pacienți, au declarat autoritățile sanitare citate de Reuters.

Guvernul dorește să crească numărul de admitere la școlile de medicină de la 3.000 în prezent la 5.000 începând cu anul universitar 2025, iar apoi să adauge încă 10.000 până în 2035, în încercarea de a stimula asistența medicală în zonele îndepărtate și de a face față cerințelor tot mai mari ale societății, care îmbătrânește rapid.

Cu toate acestea, medicii și studenții la medicină care s-au alăturat protestului spun că Coreea de Sud are suficienți medici, iar autoritățile ar trebui mai întâi să îmbunătățească salariile și condițiile de muncă, în special pentru specialiștii din domenii solicitante, precum pediatria și medicina de urgență, înainte de a recruta mai mulți studenți.

Park Min-soo, un viceministru al sănătății, le-a cerut protestatarilor să acorde prioritate pacienților lor înaintea protestului.

Protestele au debutat la începutul acestei săptămâni, iar Ministerul Sănătății a declarat că până în prezent un total de 7.813 medici și-au părăsit locurile de muncă, sfidând un ordin guvernamental care le cerea să rămână la serviciu. Medicii spun că ordinul este neconstituțional.

„Aș dori să spun încă o dată că menirea de bază a profesioniștilor din domeniul medical este de a proteja sănătatea și viața oamenilor, iar orice acțiune de grup care amenință acest lucru nu poate fi justificată”, a declarat Park reporterilor.

Din cauza protestelor, multe camere de urgență ale spitalelor sunt acum supraaglomerate, iar cinci spitale importante din Seul au anulat între o treime și jumătate din operațiile programate, potrivit presei locale.

Aproximativ 76% dintre sud-coreeni susțin planul guvernului de a crește numărul de studenți la medicină, potrivit unui sondaj Gallup Korea, realizat săptămâna trecută, pe fondul preocupărilor legate de o lipsă acută de personal în pediatrie, în unitățile de urgență și în clinicile din afara zonei metropolitane a Seulului.

Populația Coreei de Sud, de 52 de milioane de locuitori, avea 2,6 medici la 1.000 de persoane în 2022, cu mult sub media de 3,7 a colegilor din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Asociația Internilor și Rezidenților din Coreea, un grup de medici care participă la protest, a declarat că aceștia merită un tratament mai bun, inclusiv un salariu mai mare.

Grupul a criticat, de asemenea, planul guvernului de a crește numărul de studenți la medicină ca fiind o manevră politică înaintea alegerilor generale din aprilie.

„Nu puteam să stăm cu mâinile în sân și să privim politicile medicale construite doar de dragul câștigării alegerilor generale. Chiar și într-un mediu de formare în colaps, nici măcar un singur rezident nu a vrut să părăsească spitalul”, a declarat asociația într-o declarație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: medici coreea de sud