x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliardele secrete ale lui Putin

Miliardele secrete ale lui Putin

de Sînziana Stancu    |    02 Dec 2010   •   18:59

Rice susţine că a aflat despre “comoara” ilicită a lui Putin de la câţiva reprezentanţi ai opoziţiei ruse, care i-au mai spus că Putin ar fi aranjat un transfer secret şi sigur al acesteia la sfârşitul mandatului său de preşedinte al Federaţiei Ruse, pentru că nu voia să rişte o eventuală “anchetă judiciară” după ce nu ar mai fi fost în funcţie, scrie The Telegraph, citând site-ul WikiLeaks.

Raportul diplomatic conţine şi înregistrarea unei convorbiri între David Kramar, care era pe atunci subsecretar de stat însărcinat cu afaceri pentru “Eurasia”, şi un lider al opoziţiei ruse, neidentificat.

Înregistrarea a avut loc cu prilejul unei vizite la Washington a opozantului rus. Documentul leagă averea ilicită a lui Putin de o firmă comercială petrolieră din Elveţia, numită Gunvor, al cărei proprietar este secret. Ambasadorul american la Moscova, John Beyrle, a afirmat că existau strânse legături între firma Gunvor şi Guvernul rus, telegramele diplomatice specificând chiar că “printre misterioşii posesori (ai firmei, n.r.) ar figura şi premierul Putin”.

Atât Gunvor, cât şi Putin au negat toate aceste dezvăluiri. Anterior însă, Putin se mai confruntase cu speculaţii despre sporirea şi sursele averii sale, care fusese estimată neoficial, de unele surse, la peste 30  miliarde de euro. Unii critici ai lui Putin au susţinut chiar că actualul premier rus ar fi cel mai bogat om din Europa, mai scrie The Telegraph.

×