x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului - raport

Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului - raport

de Mediafax    |    31 Iul 2012   •   12:36
Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului - raport

Milioane de dolari din fondurile americane s-au pierdut din cauza planificarii proaste si a lucrarilor de calitate slaba pentru reconstructia Afganistanului, si s-ar mai putea pierde si alte miliarde, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Raportul vizat de inspectorul general special pentru Afganistan, John Sopho, numit la sfarsitul lui mai de presedintele Obama, subliniaza de asemenea ca retragerea trupelor americane care vor preda (securitatea) autoritatilor afgane va umfla factura programelor americane de ajutor.

"Statele Unite risca sa piarda miliarde de dolari daca programele de dezvoltare pe care le finanteaza nu pot fi sustinute, fie de Guvernul afgan, fie de donatii" permanente, potrivit raportului transmis Congresului.

"Dupa cum arata raportul, in pofida unui deceniu de lupte si conflicte - si peste 89 de miliarde de dolari alocati de Statele Unite pentru reconstructia Afganistanului - exista in continuare probleme grave", scrie Sopho.

Potrivit acestuia, o mare parte din cei 400 de milioane de dolari investiti in infrastructura in anul fiscal 2011 s-ar putea pierde din cauza gestionarii, coordonarii si executarii deficitare a lucrarilor.

Studii ale mai multor proiecte din teren au dezvaluit probleme semnificative de constructie.

De exemplu, trei posturi de politie din provincia Nangarhar (est) prezentau deficiente importante: turnuri de supraveghere prea fragile, instalatia sanitara neconectata, sisteme de ventilatie instalate prost, etc.

In urma unor plangeri referitor la aceste lucrari de proasta calitate, mai multe persoane au fost arestate in Statele Unite si in Afganistan si 900.000 de dolari au fost recuperati.

Fondul pentru infrastructura afgana, autorizat in 2010, este analizat in detaliu in acest raport. Congresul a investit 800 de milioane de dolari in ultimii doi ani, iar Departamentul de Stat a contribuit cu aproape un miliard de dolari la aceste programe legate de infrastructura in tara.

Raportul a fost redactat in conditiile in care trupele NATO au inceput deja sa se retraga din tara. Toate fortele combatante trebuie sa paraseasca Afganistanul pana la sfarsitul lui 2014.

×
Subiecte în articol: nato armata trupe infrastructura afganistan