x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Milosevici, in Serbia - S-a intors acasa

Milosevici, in Serbia - S-a intors acasa

de Irina Cristea    |    16 Mar 2006   •   00:00
Milosevici, in Serbia - S-a intors acasa

Detinutul Slobodan Milosevici beneficia de medicamente de tot felul de la cei care il vizitau in celula, pur si simplu pentru ca bresele din sistemul de securitate i-o permiteau. In plina polemica, pregatirile pentru inmormantare continua.

Trupul neinsufletit al lui Slobodan Milosevici a revenit in Serbia. Fostul presedinte iugoslav va fi inmormantat sambata la Pojarevaci, orasul natal al lui Milosevici.

Un avion de pasageri a transportat corpul neinsufletit al lui Milosevici de la Amesterdam la Belgrad. Ajuns in capitala sarba, sicriul din lemn masiv a fost preluat de o mica delegatie a Partidului Socialist, partid condus odata de Milosevici. "Eroii nu mor. Ei intra in istorie", scria pe o pancarta purtata de o femeie. Multi simpatizanti aveau in brate fotografia fostului presedinte. Si plangeau. Un barbat era infasurat in drapelul sarb, iar altul purta o coroana de trandafiri rosii, simbolul socialistilor. Sute de oameni s-au strans pe aeroportul din Belgrad pentru a-si lua adio de la Milosevici.

"SLOBO, SERBIA". Sicriul a fost urcat intr-un dric. Masina a pornit usor inspre o zona retrasa a aeroportului. In spatele ei, membri ai Partidului Socialist, imbracati in negru, si sute de simpatizanti ai lui Milosevici. Unii incercau sa atinga masina mortuara care se indrepta incet inspre Belgrad, altii strigau: "Slobo, Serbia". Convoiul a ajuns, pana la urma, in centrul capitalei sarbe, acolo unde se afla morga Spitalului "Sfantul Sava". Pe ici, pe colo, mici grupuri de oameni se aflau pe marginea strazii. In multimea de oameni nu se regasea fiul lui Milosevici. Marko s-a intors ieri la Moscova. Mira, sotia lui Milosevici, a fost insa prezenta. Fiica sa, Mirjana, ar fi dorit ca tatal sau sa fie inmormantat in Muntenegru, unde traieste ea. A circulat chiar zvonul ca fostul presedinte iugoslav ar fi putut fi ingropat la Moscova, acolo unde se afla, in exil, sotia si fiul sau. Zarurile au fost insa aruncate, iar trupul neinsufletit al lui Milosevici se va odihni in Serbia.

PROBLEME. Disparitia fizica a lui Milosevici lasa in urma un mister si probleme nerezolvate. Presa europeana se intreba ieri cum a fost posibil ca fostul presedinte iugoslav sa fi obtinut medicamente nepermise in inchisoarea de la Haga. Surse din cadrul Tribunalului Penal International, citate de cotidianul britanic The Times, sustin ca sistemul de securitate a inchisorii avea o serie de slabiciuni, care au facut posibil accesul lui Milosevici la astfel de medicamente. Directorul inchisorii Scheveningen, Timothy McFadden, a declarat ziarului The Times ca nu mai reusea sa monitorizeze medicamentele pe care si le administra Milosevici. Un alt responsabil al inchisorii, care se ocupa direct de detinutul Slobodan Milosevici, a marturisit ca a sesizat existenta unor brese de securitate si le-a raportat superiorilor. El a lansat avertismente in decembrie 2005 si in ianuarie 2006, dar fara vreun rezultat.

PREGATIRI. "Inmormantarea va avea loc la Pozarevaci, sambata, la ora locala 15:00. Este ultima decizie a familiei", a declarat, pentru AFP, un oficial al Partidului Socialist. Pregatirile au si inceput in localitatea aflata la 75 de kilometri de Belgrad. Nu se stie inca locul exact unde Milosevici isi va dormi somnul de veci. "Langa mama sa, ingropata in vechiul cimitir, nu mai este loc. Exista insa un cimitir nou, dar nu cred ca se preteaza unei ceremonii de o asemenea anvergura", a declarat, pentru presa sarba, un edil local.

IERTATI, TEMPORAR. Indiferent de locul exact unde va fi ingropat fostul presedinte, vaduva lui are cale libera sa se intoarca in Serbia. Mai mult, autoritatile belgradene au anuntat ca Mira Markovici nu va fi obligata sa le predea pasaportul granicerilor sarbi. "Toate actiunile politiei vor fi in conformitate cu ordinele primite de la tribunal. Aceste ordine sunt de a o avertiza pe Mira Markovici ca trebuie sa raspunda convocarii instantei", se arata intr-un comunicat citat de AFP.

Justitia sarba a acceptat marti suspendarea mandatului de arestare emis pe numele sotiei lui Milosevici. Mira Markovici este acuzata de abuz in functie. Nici fiul sau, Marko, nu va avea probleme cu legea daca ia parte la inmormantare. In 2003, el a fost condamnat la sase luni de inchisoare pentru ca l-ar fi amenintat pe un adversar de-al tatalui sau. Ulterior sentintei, acuzatorul si-a retras plangerea, iar Marko a parasit Serbia cu destinatia Moscova. Mama lui i s-a alaturat la scurt timp.

ANGAJAMENTE RESPECTATE
Serbia isi va respecta angajamentele luate fata de Uniunea Europeana si ii va preda Tribunalului Penal International pe fugarii Radovan Karadjici si Ratko Mladici. Ministrul de Justitie de la Belgrad a confirmat ca vor continua demersurile in vederea capturarii celor doi fosti camarazi ai lui Milosevici, in ciuda nemultumirii fata de felul in care a sfarsit acesta. "Cand cineva este judecat si tinut in arest, responsabilii care il supravegheaza in inchisoare trebuie sa ii garanteze conditiile necesare pentru ca sanatatea sa nu-i fie pusa in pericol", a spus ministrul Justitiei. "Aceasta scapare a Tribunalului de la Haga va avea un impact negativ asupra publicului sarb", a conchis el.

Pe ultimul drum


MILE CARPENISAN - Corespondenta din Belgrad
A fost nevoie de sase zile pentru o decizie finala. Fostul presedinte iugoslav va fi inmormantat in Serbia. Familia lui, refugiata la Moscova, a cerut garantii din partea autoritatilor sarbe ca nu se va ajunge la arestari sau la razbunari politice.

In fata unor amenintari dure, venite din partea Partidului Socialist, Guvernul a garantat ca Mira Markovici nu va fi arestata daca vine in Serbia pentru inmormantare. Marko Milosevici a preluat sicriul tatalui sau de la Haga si, in urma confruntarilor cu restul familiei, a decis sa il trimita miercuri, cu o cursa JAT, catre Belgrad.

Socialistii au anuntat ca vor pregati o ceremonie pe masura personalitatii fostului presedinte. Chiar si dupa moarte, Milosevici continua sa dea batai de cap autoritatilor belgradene. Guvernul condus de Vojislav Kostunita s-a vazut nevoit sa cedeze in favoarea socialistilor, ba chiar sa dea declaratii impaciuitoare. "Inmormantarea este un act civilizat, care ar trebui respectat. Este in spiritul traditiei poporului nostru si sper ca toata lumea se va comporta cum se cuvine", a declarat Kostunita, dupa ce instanta a aprobat retragerea mandatului de arestare emis pe numele sotiei lui Milosevici. Nu a fost o solutie fericita pentru democrati, insa acestia riscau sa piarda puterea daca socialistii le-ar fi retras sprijinul in Parlament. Speriati de balansul periculos al puterilor ministeriale, democratii au ajuns sa se invrajbeasca intre ei. Presedintele Boris Tadjici sugera ca i s-ar fi cerut, in mod voalat, sa accepte pana si onorurile militare pentru Milosevici, numai pentru a-si salva Guvernul minoritar. Aliatii politici ai socialistilor ameninta ca vor face tot posibilul pentru a-i pedepsi pe democratii care au gasit diverse metode prin care sa impiedice ca inmormantarea sa aiba loc pe Aleea Eroilor Neamului din Belgrad.

Unul dintre participanti, ieri, la sosirea sicriului pe aeroportul belgradean, acuza autoritatile locale ca au facut posibila moartea lui Milosevici. Toti simpatizantii acestuia sunt de acord ca Milosevici a fost otravit in Olanda si ca acest lucru nu ar fi fost posibil fara complicitatea celor care il pazeau in inchisoare.
×
Subiecte în articol: externe presedinte serbia milosevici belgrad