x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miniștrii de finanțe din zona euro refuză prelungirea asistenței financiare pentru Grecia

Miniștrii de finanțe din zona euro refuză prelungirea asistenței financiare pentru Grecia

27 Iun 2015   •   18:41
Miniștrii de finanțe din zona euro refuză prelungirea asistenței financiare pentru Grecia

Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de asistenţă financiară pentru Grecia după 30 iunie, data la care acesta expiră, au indicat mai multe surse concordante, potrivit AFP.

Zona euro 'refuză o prelungire a programului de ajutor' pentru Grecia, au declarat sursele menţionate, în contextul reuniunii Eurogrupului de la Bruxelles.

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit sâmbătă la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia şi extinderea până în noiembrie a programului de asistenţă pentru această ţară.

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, în faţa sediilor băncilor din Grecia şi au golit ATM-urile după ce prim-ministrul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după şedinţa Eurogrupului, prevăzută sâmbătă după-amiază, transmite Bloomberg.

Doi reprezentanţi din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul ţării au rămas fără numerar sâmbătă dimineaţă şi este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecţie suplimentară de lichidităţi din partea Băncii Greciei.

Un purtător de cuvânt al băncii centrale a declarat că se fac eforturi pentru a furniza bani în sistem.

'Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu pentru ce sunt chemaţi să voteze', a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre cele aproximativ opt persoane care stăteau la coadă în faţa unui ATM al Băncii Naţionale a Greciei.

Unul dintre bancheri a precizat că instituţia pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineaţă până la ora locală 11,30.

Deponenţii au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) după preluarea puterii de către Coaliţia anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.

×