x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul francez al Afacerilor Europene: România nu este pregătită să adere la Schengen

Ministrul francez al Afacerilor Europene: România nu este pregătită să adere la Schengen

09 Dec 2010   •   09:32
Ministrul francez al Afacerilor Europene: România nu este pregătită să adere la Schengen
Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, a declarat, ieri, că Franţa refuză să intre în "mecanisme" care ar slăbi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, reiterând faptul că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen.

"Nu vom intra în mecanisme care ar afecta frontierele noastre şi ar slăbi capacitatea Europei de a gestiona şi a controla fluxurile migratoare", a declarat Wauquiez, citat de AFP, la o dezbatere în cadrul Adunării Naţionale.

"Ceea ce spune Franţa este foarte simplu: bineînţeles că României şi Bulgariei nu li se închide uşa, dar este nevoie să fie respectate criterii simple. Primul este că trebuie să fim siguri în legătură cu frontierele noastre", a explicat Wauquiez, subliniind că România "nu recunoaşte frontiere cu R.Moldova, pe unde trec fluxurile".

"Noi recunoaştem frontiere cu R.Moldova; deci, există o problemă care este un obstacol, deocamdată, în calea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", a mai spus oficialul francez, adăugând că "dacă noi le încredinţăm frontierele noastre, este legitim să putem avea toate garanţiile că aceste frontiere vor fi bine păzite de vameşi care să exercite întreaga vigilenţă pe care suntem îndreptăţiţi să o aşteptăm. În acest moment, nu este cazul. Deocamdată, activitatea nu este satisfăcătoare".

În urmă cu o lună, secretarul de stat francez Pierre Lellouche anunţa că Franţa va face în aşa fel încât decizia UE privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen să nu fie luată înainte de vara anului 2011.

"Trebuie să fim vigilenţi cu privire la extinderea la România şi Bulgaria care speră să adere la spaţiul Schengen în martie", a explicat atunci Lellouche, în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională.

×