x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul francez al Muncii vrea să restrângă lista meseriilor petru imigranţi

Ministrul francez al Muncii vrea să restrângă lista meseriilor petru imigranţi

18 Apr 2011   •   10:45

Xavier Bertrand şi-a anunţat ieri intenţia de a reduce lista meseriilor la care au acces străinii, din cauza dificultăţilor de recrutare. El a apreciat ca prioritară "formarea celor care caută un loc de muncă pentru ocuparea acestor posturi".

O hotărâre din 2008 stabileşte o listă de aproximativ 30 de meserii, pentru care dificultatea de recrutare justifică recurgerea la cetăţeni din alte ţări, fără ca situaţia locurilor de muncă să fie afectată.

"Nu credeţi că responsabilitatea mea este, mai degrabă, să-i formez pe cei care caută un loc de muncă să ocupe aceste posturi?", a declarat Bertrand, citând ca exemplu profesia de şef de şantier pentru lucrări publice, în cadrul emisiunii Le Grand Jury RTL/LCI/Le Figaro.

Întrebat dacă va modifica acest ordin, ministrul a răspuns "da, dar voi modifica mai ales politica de angajări, transformând meseriile cu probleme într-o prioritate de acţiune", a subliniat Betrand, care a apreciat ca "posibilă reducerea imigraţiei legale, în principal legată de muncă".

Peste o treime (37,6 %) dintre prevederile privind angajarea se confruntă cu dificultăţi de recrutare, potrivit anchetei anuale realizată de Pole Emploi, Agenţia naţională pentru locuri de muncă, publicată la începutul lui aprilie.

Ministrul nu a fost în măsură să ofere o estimare cu privire la această diminuare a recurgerii la muncitori străini. El a precizat că "imigraţia legată de muncă" reprezintă "puţin peste 20.000 de persoane".

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a declarat, vineri seara, că vrea ca, "pentru început", să diminueze imigraţia legală în Franţa de la 200.000 de persoane pe an la 180.000 de persoane, pentru postul privat TF1.

Gueant a anunţat anterior că intenţionează să reducă imigraţia legală, prin diminuarea imigraţiei legate de muncă şi reîntregirea familială.

Este pentru prima dată, de la alegerea lui Nicolas Sarkozy, în 2007, când Guvernul îşi afişează intenţia de a reduce imigraţia legală, până în prezent privilegiind lupta contra imigraţiei ilegale.

×
Subiecte în articol: externe recrutare imigratiei