x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german de Externe, în China: Nu avem o "criză a euro"

Ministrul german de Externe, în China: Nu avem o "criză a euro"

de Dan Tomozei    |    31 Aug 2012   •   14:01
Corespondenta din China
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat, vineri, in China, ca termenul "criza euro" este "inselator", situatia cu care se confrunta acum Europa fiind o "criza a datoriilor", care se extinde intr-o criza de incredere.

In cadrul unui pranz de afaceri organizat la Asia Society Hong Kong Center, Westerwelle a declarat ca actuala criza de incredere, care decurge din criza datoriilor, este cea mai important problema la care Europa trebuie sa raspunda si sa o rezolve.

"Ca euro este in criza este intr-adeva o situatie inselatoare. Moneda euro este stabila si puteti avea incredere in moneda noastra comuna", a spus Westerwelle, citat de agentia oficiala de presa chineza XINHUA. Acesta a mai afirmat ca o infuzie de lichiditate pe termen scurt cu siguranta nu ar fi suficienta pentru a depasi criza. "Ceea ce trebuie sa facem este sa convingem pietele ca zona euro este o zona durabila, a stabilitatii financiare in viitor".

Oficialul german a mai aratat ca un factor esential pentru un viitor mai bun este cresterea economica, situatie care nu este rezultatul datoriilor, ci un rezultat al competitivitatii, iar competitivitatea deriva din reforma structurala.

Westerwelle a sugerat necesitatea construirii si echilibrarii a trei piloni care vizeaza solidaritatea in Europa, disciplina bugetara si cresterea. In plus, Westerwelle a spus ca Germania cauta parteneriate strategice cu noile centre de putere ale lumii, parteneriatele vizand pe langa afaceri si o agenda care sa cuprinda educatia, stiinta si schimburile culturale.

"Fiecare criza este o oportunitate. Europa va utiliza aceasta fereastra de oportunitate si va ramane un actor global fiabil in relatia cu partenerii sai din Asia", a conschis ministrul german de Externe.
In timpul celor doua zile ale vizitei oficiale de stat, delegatia guvernamentala condusa de cancelarul Angela Merkel a incheiat mai mult de zece acorduri de cooperare economica, cel mai important fiind semnat de compania chineza ICBC Leasing si Aribus pentru achizitia a unui numar de 50 de avioane Airbus A320, cu o valoare de 3,5 miliarde USD.

In cadrul discutiilor bilaterale, premierul chinez Wen Jiabao, a exprimat speranta ca relatiile comerciale dintre China si Germania sa depaseasca, in acest an, valoarea de 200 miliarde USD, dupa ce in 2011 s-au ridicat la 169,1 miliarde USD. Cu privire la moneda euro, Wen Jiabao a afirmat ca partea chineza doreste sa investeasca in continuare in piata de obligatiuni din zona euro daca se este realizata o estimare asupra riscurilor si un control al acestora. Beijingul doreste, de asemenea, sa intensifice contactele si coordonarea cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si principalele tari europene pentru a sprijini tarile cu probleme din zona euro sa iasa din criza, a subliniat premierul chinez.

Cancelarul german Merkel s-a aflat, joi si vineri, pentru a doua oara, in acest an, in China, fiind insotit de ministrii de Externe, Finantelor, Economiei si alti importanti membri ai cabinetului, alaturi de reprezentanti ai cercurilor economice precum presedintii companiilor Siemens si Volkswagen.

×