x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul israelian al Apărării: Israelul nu se află "neapărat" în spatele tuturor incidentelor suspecte din Iran

Ministrul israelian al Apărării: Israelul nu se află "neapărat" în spatele tuturor incidentelor suspecte din Iran

05 Iul 2020   •   17:30
Ministrul israelian al Apărării: Israelul nu se află "neapărat" în spatele tuturor incidentelor suspecte din Iran
Sursa foto: flickr.com

Israelul nu se află "neapărat" în spatele tuturor incidentelor suspecte din Iran, afirmă Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării, în contextul în care oficiali iranieni suspectează un act de sabotaj la un complex nuclear, sugerând că ar putea fi un atac cibernetic israelian.

Întrebat dacă Israelul are vreo legătură cu "exploziile misterioase" produse la instalaţii nucleare din Iran, Benny Gantz a declarat: "Nu orice incident din Iran are neapărat vreo legătură cu noi".

"Toate aceste sisteme sunt complexe, au standarde de siguranţă foarte înalte şi nu sunt sigur că ei ştiu de fiecare dată cum să le menţină", a afirmat Benny Gantz la postul de radio al armatei israeliene.

Trei oficiali de la Teheran au declarat pentru agenţia de presă Reuters că la complexul nuclear Natanz a avut loc un act de sabotaj cinernetic. Doi au atribuit incidentul Israelului.

Administraţia de la Teheran a anunţat, vineri după-amiază, că a aflat cauza incidentului produs în complexul nuclear Natanz, dar deocamdată nu o va dezvălui "din raţiuni de securitate", amplificând speculaţiile privind un nou act de sabotaj comis de alte ţări. Potrivit experţilor, în incident a fost avariată o fabrică de asamblare a centrifugelor. Presupusul atac a fost revendicat de o grupare necunoscută, "Gheparzii Patriei", care ar putea fi apropiată de grupuri disidente iraniene din exil. Însă există riscul ca incidentul din complexul nuclear Natanz să fie un nou act de sabotaj extern, asemănător cu atacul cibernetic Stuxnet, atribuit Israelului şi SUA.

În ultimele zece zile, în Iran au avut loc o serie de incidente la obiective industriale sensibile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel iran benjamin gantz