x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sprijin pe față: Ministrul ungar de Externe vrea participarea Rusiei la Paris 2024

Sprijin pe față: Ministrul ungar de Externe vrea participarea Rusiei la Paris 2024

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   11:15
Sprijin pe față: Ministrul ungar de Externe vrea participarea Rusiei la Paris 2024

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a sugerat că participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris ar putea contribui la încheierea unui acord de pace în războiul împotriva Ucrainei.

Szijjjártó a susținut toate țările, inclusiv Rusia și Belarus, să participe la Paris 2024, insistând că Jocurile Olimpice au o „misiune reală de a crea pace".

Comentariile sale au apărut într-o postare pe rețelele de socializare după discuțiile cu vicepreședintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Ng Ser Miang, la Fukuoka.

Întâlnirea a avut loc cu ocazia Campionatelor Mondiale de Natație, în curs de desfășurare în orașul japonez.

Nu există nicio reprezentare rusă și belarusă la eveniment, deoarece World Aquatics continuă să impună o interdicție generală care a fost în vigoare din martie anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

World Aquatics ia în considerare readmiterea sportivilor din cele două țări, după ce CIO a decis că ar trebui să li se permită să se întoarcă în calitate de persoane neutre individuale, cu condiția să nu susțină războiul din Ucraina și să nu fie afiliați cu armata.

Recomandările CIO au stârnit furie în Ucraina, dar Szijjártó susține că participarea sportivilor din toate națiunile ar putea duce la încheierea conflictului.

Într-o postare pe Facebook cu imagini de la întâlnirea sa cu Ng, Szijjártó a spus că a vorbit cu oficialul singaporez despre cum „sportul și geopolitica pot fi separate clar".

„O olimpiadă, desfășurată cu participare deplină, ar putea fi de mare ajutor în conflicte, inclusiv în finalizarea pașnică a războiului în curs de desfășurare din Ucraina", a scris Szijjártó, citat de insidethegames.

„Jocurile Olimpice nu ar trebui să fie despre politică, ci despre sport și atleți, Jocurile Olimpice au o misiune reală de a crea pace".

Szijjártó a vorbit, de asemenea, despre opoziția sa față de țările care evită Jocurile Olimpice, insistând asupra faptului că sportivii dintr-o națiune boicotată vor fi „învinșii", făcând referire la Los Angeles 1984, când Ungaria s-a alăturat boicotului condus de Uniunea Sovietică.

„Noi, ungurii, suntem deosebit de sensibili la această problemă, deoarece peste 100 de atleți maghiari au fost privați din cauza boicotului comunist al Jocurilor Olimpice din 1984, de la Los Angeles. Mulți dintre ei nu au avut niciodată ocazia de a participa la Jocurile Olimpice. Noi, maghiarii, nu doar vorbim despre puterea pacificatoare a sportului, ci și acționăm pentru aceasta. În acest sens, am oferit echipei feminine de handbal din Ucraina posibilitatea de a juca meciul de calificare pentru Cupa Mondială, iar echipei de fotbal din Belarus, de a juca meciul de calificare pentru Campionatul European în Ungaria. Și continuăm să oferim locuri de desfășurare pentru evenimentele sportive care nu pot fi organizate în locațiile lor inițiale din cauza războiului", a spus el.

Ungaria este membră a Uniunii Europene (UE), dar premierul Viktor Orbán a fost un critic al sancțiunilor impuse de blocul comunitar Rusiei.

Deși Ungaria a sprijinit măsurile, Orbán și-a exprimat îngrijorarea cu privire la daunele cauzate economiilor europene și a insistat că țara sa va exercita dreptul de veto asupra oricăror sancțiuni ale UE împotriva Rusiei cu impact asupra energiei nucleare.

Orbán a refuzat, de asemenea, să trimită arme în Ucraina.

Szijjártó, care este ministru de externe al Ungariei din 2014, a fost decorat cu Ordinul rus de prietenie în 2021.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Peter Szijjarto Rusia