x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misiunea ONU a ajuns în Nagorno-Karabah, pentru prima oară în ultimii 30 de ani

Misiunea ONU a ajuns în Nagorno-Karabah, pentru prima oară în ultimii 30 de ani

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2023   •   23:55
Misiunea ONU a ajuns în Nagorno-Karabah, pentru prima oară în ultimii 30 de ani
Sursa foto: Hepta

O misiune a Națiunilor Unite a sosit duminică în Nagorno-Karabah, a anunțat presa azeră, în timp ce exodul în masă al etnicilor armeni din regiune începea să se apropie de sfârșit în urma ofensivei militare azere de luna trecută, relatează Reuters.

Misiunea, condusă de un înalt oficial umanitar al ONU, este primul acces al organismului global în regiune în ultimii 30 de ani.

Armenia a cerut Curții Mondiale să ordone Azerbaidjanului să își retragă toate trupele din unitățile civile din Nagorno-Karabah și să permită accesul Națiunilor Unite.

Curtea Mondială, cunoscută în mod oficial sub numele de Curtea Internațională de Justiție, a ordonat în februarie Azerbaidjanului să asigure libera circulație printr-o zonă cunoscută sub numele de coridorul Lachin, care duce spre și dinspre regiune.

Procesul de mutare a celor care doresc să se mute din Nagorno-Karabah în Armenia vecină se apropie de sfârșit, a arătat duminică seara agenția rusă de știri RIA, care a citat guvernul armean.

Anterior, duminică, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că mai bine de 100.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah au făcut această călătorie în mai puțin de o săptămână.

„Ne-am activat sistemele de urgență și vom trimite în țară experți într-o serie de discipline, inclusiv în domeniul sănătății mintale, al gestionării arsurilor, al serviciilor de sănătate esențiale și al coordonării în caz de urgență, în urma unei evaluări complete a nevoilor”, a declarat Dr. Hans Henri P Kluge, directorul regional al Biroului regional al OMS pentru Europa.

„Provocările sunt cu adevărat enorme, iar noi suntem acolo pentru a face tot ce putem”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nagorno-karabah onu etnici armeni