x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misiunea Shenzhou-16: O navă spațială cu trei astronauți a plecat către stația spațială chineză

Misiunea Shenzhou-16: O navă spațială cu trei astronauți a plecat către stația spațială chineză

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2023   •   13:30
Misiunea Shenzhou-16: O navă spațială cu trei astronauți a plecat către stația spațială chineză
Sursa foto: Hepta

China a lansat marți nava spațială Shenzhou-16 cu trei astronauți, a anunțat prin intermediul unui comunicat Agenția spațială chineză. Chinezii au mai comunicat că lansarea a fost un „succes deplin", potrivit CNBC.

Aceasta este cea de-a cincea misiune cu echipaj uman către avanpostul spațial chinezesc din 2021 încoace, a anunțat presa de stat din China. Nava spațială Shenzhou-16 și cei trei pasageri ai săi au decolat de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din deșertul Gobi, în nord-vestul Chinei, la ora locală 9:31.

Astronauții vor înlocui echipajul format tot din trei membri ai navei Shenzhou-15, care a ajuns pe stația spațială la sfârșitul lunii noiembrie. Stația, formată din trei module, a fost terminată la sfârșitul anului trecut, după 11 misiuni cu echipaj și fără echipaj începând din aprilie 2021.

China a anunțat deja că vrea să extindă avanpostul spațial locuit permanent. Următorul modul va ancora pe actuala stație spațială în formă de T și va crea o structură în formă de cruce.

Chinezii și-au propus să mai lanseze încă o misiune cu echipaj către avanpostul orbital în acest an. De asemenea, până la sfârșitul anului China vrea să lanseze un telescop spațial de mărimea unui autobuz.

În ultimii ani, China și-a intensificat eforturile în domeniul explorării și cercetării spațiale. Un oficial al agenției chineze a declarat că o misiune cu echipaj uman ar putea fi trimisă pe lună până în 2030.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Misiunea Shenzhou-16 nava spatiala