x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miss Myanmar, pusă pe fugă de junta aflată la putere în țara sa

Miss Myanmar, pusă pe fugă de junta aflată la putere în țara sa

28 Sep 2022   •   11:40
Miss Myanmar, pusă pe fugă de junta aflată la putere în țara sa

Regina frumuseții din Myanmar a decis să plece în Canada, fiind amenințată de junta aflată la putere în țara sa.

O regină a frumuseții din Myanmar, care s-a refugiat în Thailanda după ce a criticat junta militară aflată la putere în țara sa de origine, a plecat din Bangkok spre Canada, unde se așteaptă să ceară azil, au declarat, pentru CNN, oficiali thailandezi din domeniul imigrației.

Han Lay, în vârstă de 23 de ani, a captat atenția internațională cu un discurs emoționant în timpul finalei concursului Miss Grand International Myanmar din 2021, când a ridicat un banner cu mesajul „Rugați-vă pentru Myanmar" pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la atrocitățile comise de oficialii juntei.

Ea a primit amenințări cu moartea după discurs și a decis să nu se întoarcă acasă după competiția care a avut loc în Thailanda. Cu toate acestea, ea risca să fie deportată și de aceea a decis să plece în Canada.

Archayon Kraithong, adjunctul șefului biroului de imigrație din Thailanda, a declarat miercuri, pentru CNN, că Han Lay a părăsit Bangkok marți seara. „Destinația ei finală este Canada", a spus el.

Han Lay a declarat anterior pentru CNN că a cerut azil politic în Canada, deși dorea să rămână în Thailanda.

„Han Lay a fost victima unui abuz al juntei pentru a o face apatridă atunci când a zburat înapoi în Thailanda din Vietnam săptămâna trecută. Nu există nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat a fost o capcană pentru a încerca să o forțeze pe Han Lay să se întoarcă în Myanmar, unde s-ar fi confruntat cu o arestare imediată, cu abuzuri probabile în detenție și cu închisoarea", a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al Human Rights Watch,

Situația din Myanmar continuă să se deterioreze după lovitura de stat militară din 2021. Încălcările drepturilor omului sunt în continuare numeroase, iar execuțiile au revenit.

Milioane de oameni continuă să se opună juntei aflate la putere, condusă de Min Aung Hlaing, care a ucis sute de protestatari pro-democrație și a închis-o pe Aung San Suu Kyi, liderul ales democratic al țării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: miss myanmar